Afgelopen maandag daalde de Nederlandse AEX-index met bijna 9 procent, de grootse daling op één dag sinds 19 oktober 1987. Op die 'Zwarte Maandag' daalde de AEX met maar liefst 12 procent. Door Anno.

"Ik heb vandaag 750 miljoen verloren, ik ben moe, ik ga naar bed." Zei Aad Jacobs op die bewuste avond tegen zijn vrouw. Als directeur beleggingen bij Nationale Nederlanden had hij net op de rand van een krant het waardeverlies van 'zijn' portefeuille uitgerekend, zo vertelde hij in 2002 aan het televisieprogramma Andere Tijden.

Hoewel de koersen al een paar weken kwakkelden, voorzag niemand deze scherpe daling. Meerdere factoren vielen opeens samen: onrust over de zwakke dollar, angst voor teruglopende olietoevoer door de oorlog tussen Irak en Iran en een plotseling stijgende rente.

Verbijsterd

Volgens Jacobs waren dat wel aanwijzingen dat er "iets" stond te gebeuren op de aandelenmarkt, maar ook hij was verbijsterd toen die maandag de Nederlandse aandelen "als raketten naar beneden" schoten.

"Een gekkenhuis", zo omschreef een handelaar de Amsterdamse beurs die dag. De chaos werd nog groter toen het elektronische koersenbord uitviel, omdat de kermis op de Dam teveel stroom gebruikte.

Ondanks de chaos bleef de Amsterdamse Effectenbeurs wel gewoon open, volgens oud-bestuurslid Arie van Os als enige van Europa.

"Andere beurzen opereerden met systemen die niet meer werkten, of ze waren bang, gooiden de telefoons eraf". Dit leverde de Amsterdamse beurs extra handel en goodwill op.

Topniveau

De verliezen waren groot, maar vanaf 11 november stegen de koersen weer en binnen twee jaar passeerde de koers weer over het 'topniveau' van augustus 1987.

Nederlands ergste crisis vond in 1929 plaats. Die begon toen, net als nu, in de Verenigde Staten. Lees hoe de Nederlandse overheid toen niet ingreep, waardoor de crisis alleen maar erger werd.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.