In 2009 vond Marco van Basten zichzelf geen goede trainer. Sindsdien heeft hij keihard aan zichzelf gewerkt, zo nemen we maar aan. Door Menno Pot

Marco van Basten vond Heerenveens verloren thuisduel tegen Molde FK (1-2) "de slechtste wedstrijd onder mijn leiding, na de wedstrijd tegen NEC."

Ik vond dat een leuk grapje, want de eerste officiële wedstrijd van Heerenveen onder Marco van Basten was vier weken geleden. Het is zoiets als een kleuter die na vier weken basisschool zegt: "Pap, deze week was de op één na ergste klotenweek die ik ooit op school heb beleefd."

Maar Marco maakte dus geen grapje. Hij meende het heel serieus en bij nader inzien begrijp ik dat wel, want het wil inderdaad nú al heel wat zeggen dat 'Molde-thuis' Heerenveens slechtste wedstrijd onder zijn leiding was.

Niet te benijden

Droevige toestand voor de mensen in Heerenveen: drie competitieduels en twee potjes voorronde tegen een stel Noren achter de rug en Marco zit alweer in de 'ik ben niet te benijden'-modus, zoals ooit geïntroduceerd door Ruud Gullit.

"Dat krijg je als je voor zeventien miljoen euro spelers verkoopt en er niets voor terughaalt," mopperde Marco. "Ik heb het een aantal keren aangegeven bij de clubleiding, maar die waren niet in beweging te krijgen. Ik heb gezegd: je kunt Europa in, maar jullie doen er niets aan."

Eerlijk gezegd snap ik de terughoudendheid van die clubleiding wel. Hun Ajax-collega’s gaven Marco van Basten wél carte blanche en dat hebben ze geweten: 35 miljoen euro door de plee.

Huisvrouw

Van Basten was als een huisvrouw die in één slapeloze nacht alle apparaten van TellSell bestelt. Dan laten we de salarissen van de gecontracteerde variété-artiesten (Miralem Sulejmani, Dario Cvitanich, Evander Sno, Oleguer, Robbie Wielaert en nog een paar levende Ajax-legenden) nog buiten beschouwing.

Na zijn historische shopping spree bleek Marco bij Ajax een trainer die zich na slechte resultaten graag opstelde als een machteloze buitenstaander, getuige wedstrijdanalyses als: "Het leek wel alsof ze voor het eerst in de regen speelden.” En: "Ik herkende mezelf hier niet in."

Dat hij ondanks alles met applaus afscheid nam, kwam door zijn persconferentie van 6 mei 2009, waarin hij zijn opstappen bekend maakte. Hij had de doelstellingen niet gehaald, zei hij, en achtte zijn kwaliteiten niet toereikend om een kentering teweeg te brengen.

Resultaten

"Ik ben er niet in geslaagd deze groep op een constant niveau te laten presteren. De resultaten blijven achter en daar ben ik verantwoordelijk voor. Dan moet je kritisch naar jezelf kijken en durven zeggen: 'Ajax verdient beter'. Misschien heb ik dit niet in de vingers."

Diep onder de indruk was ik. Zulke genadeloze zelfkritiek; waren daar in de voetballerij maar wat meer mensen toe in staat. Na zo’n monoloog haal je het, uit respect, niet in je hoofd om er nog eens extra in te wrijven dat het een erg juiste slotsom was.

Kan iemand eens aan Van Basten vragen op basis waarvan hij nu heeft gemeend het wél in de vingers te hebben? Wat heeft hij, behalve een paar jaartjes bijkomen van de schrik, gedaan om alsnog de goede manager te worden die hij volgens zichzelf niet was?

Niet veel aanwijsbaars, vermoed ik. Dan stelde het achteraf dus toch niet zo veel voor, die kiezelharde zelfanalyse.

Verbijsterend

Ik herinner me dat Marco van Basten na een paar nederlagen met Ajax zei dat hij op bepaalde momenten had overwogen om ermee te stoppen. Verbijsterend, vond ik. Carte blanche eisen en 35 miljoen uitgeven en vervolgens, na een paar slokjes uit de gifbeker, overwegen om te zeggen: dit vind lk niet leuk – doei.

Dan ben je nog gewoon die eigengereide, egoïstische spits. En dus een snertmanager. Een kapitein met ballen stuurt namelijk zijn mannen de sloepen in en gaat zelf met het roer in de knuisten naar de haaien.

Marco heeft bijgeleerd. Heerenveen – Molde FK 1-2. Doffe ellende. En wat zegt Marco? "Ik ga hier geen conclusie aan verbinden."

Het is werkelijk ontroerend. Zes wedstrijden achter elkaar geen winst (inclusief de verloren return tegen Rapid Boekarest), dat houdt geen trainer vol, zou je denken, maar Marco wil van geen capitulatie weten: hij blijft.

Of hij dat als belofte of als dreigement bedoelt, zei hij er niet bij.

Dit was de laatste column op deze plek, maar de columns van Menno Pot blijven vanaf volgende week vrijdag wel wekelijks verschijnen op NUsport.nl