Rupert Murdoch betaalt bijna een miljard dollar voor ons eredivisievoetbal. Waarom is iedereen daar zo sceptisch over? Door Menno Pot

Stel: ik was 81 jaar en er stond een miljardje of acht, negen op mijn bankrekening. Wat zou ik dan doen?

Lijkt me een uitgemaakte zaak: keet trappen zolang het nog kan. Beetje de pipo uithangen met mijn centen. Gekke dingen doen. Ik zou bijvoorbeeld de Nederlandse Klootschieters Bond te Tubbergen bellen met de mededeling dat ik de tv-rechten voor de komende drie NK’s Kloatscheet’n graag wil kopen voor 200 miljoen euro – en ik zou dat menen.

"Wat zegt u? Bent u wel goed bij uw hoofd?"

"Mevrouw, luister: ik ben 81 jaar, ik heb geen tijd te verliezen, misschien val ik morgen reutelend voorover in de vissenkom, dus laat me nou even. Ik wil de NK’s in Lutjewinkel, Wapserveen en Schuddebeurs de komende jaren live en exclusief op mijn betaalzender. Ik zie dat helemaal zitten, qua commerciële exploitatie."

Ziel verkopen

Ik vermoed dat we de overname van Eredivisie Live door Rupert Murdochs Fox Networks ongeveer zo moeten interpreteren. Beetje jammer dat iedereen meteen principieel loopt te jeremiëren dat de eredivisie zijn ziel heeft verkocht en dat we straks misschien geen samenvattingen meer kunnen kijken met het bord op schoot.

Ik vind dat zo zuur. Waarom meteen weer van het negatieve uitgaan? Misschien heeft die ouwe gewoon veel meer humor dan we denken en betreft het hier een geintje van Rupert.

Sympathieke competitie

Misschien denkt 'ie: kan mij het schelen, ik geef die sympathieke competitie gewoon een zakje geld, de evaluatie is toch pas na twaalf jaar, dus tegen de tijd dat we de pijnlijke rekensommetje moeten gaan maken, woont deze jongen al lang in een urn.

Ik sluit het niet uit, want serieus kan hij het niet menen: bijna een miljard dollar aftikken om twaalf jaar lang de verrichtingen van Kees Kwakman en Melvin Platje in beeld te mogen brengen, live vanuit Waalwijk en Kerkrade – en vervolgens serieus de illusie hebben dat je die investering wel terug gaat verdienen door aan de Hollanders Eredivisie Live-abonnementjes te slijten, die van de ene op de andere dag ongeveer tweemaal zo duur zijn als nu. Dan ken je ons nog niet.

Omhoog

Want dat is waar we ongeveer op moeten rekenen, zei ‘mediakenner’ en BNR-presentator Ruud Hendriks in de Volkskrant: "De prijs gaat hoe dan ook omhoog. Nu betaal je nog zo'n 17 euro per maand, dat zal zeker het dubbele worden."

Dat noemde Hendriks overigens het enige nadeeltje van een deal die verder alleen maar voordelen voor de voetballiefhebber heeft, zoals “meer camera’s, betere technieken en graphics, reken maar dat je dat straks gaat zien.”

Ik hoop inderdaad dat ik dat ga zien, want tot nu toe lette ik eerlijk gezegd nooit zo op die dingen, bij voetbal.

Geen Nederlander

35 euro per maand. Da’s 420 euro per jaar voor een paar potjes voetbal. Dat gaat natuurlijk geen Nederlander doen, en geloof me: Rupert Murdoch weet dat heus wel. Die handelt ook in Engels voetbal, die weet hoe het werkt. Dat je 100 euro kunt vragen voor een kaartje voor U2 betekent nog niet dat mensen dat bedrag ook gaan neertellen voor een concert van de Josti Band. Dat hoef je Rupert echt niet uit te leggen.

Nee, suikeroom Rupert wil in de herfst van zijn leven gewoon iets geks doen, iets leuks voor de mensen in Holland. Hij heeft dat miljardje allang afgeschreven.

Dichtstbijzijnde club

De vraag is: welke voetbalwedstrijden gaan we voortaan wél bekijken, met zijn allen? Ik stel voor de we allemaal de thuiswedstrijden van de dichtstbijzijnde club uit de Topklasse gaan bezoeken.

Zou een mooie stunt zijn: in totaal 23 betalende abonnees voor Fox Eredivisie (Ruud Hendriks en nog 22 liefhebbers van de betere graphics) en tegelijkertijd een wonderlijke 900-procentstoename van de toeschouwersaantallen op niveau drie van de Nederlandse voetbalpiramide.

Het enige wat ik jammer zal vinden als ik straks géén abonnement op Fox Eredivisie heb, is dat ik dan hun voetbalnieuwsprogramma moet missen. Dat zal zijn informatie verzamelen door de telefoons van spelers en zaakwaarnemers af te tappen, en dus erg goed zijn.