Rodney Sneijder gaat voor RKC Waalwijk voetballen. Belangrijker is de vraag of hij nou wel of niet meubels is wezen kopen in Waalwijk. Door Menno Pot.

Heeft Rodney Sneijder nou wel of geen meubels gekocht in Waalwijk, that’s the question. Geen journalistiek medium gaf me deze week een bevredigend antwoord op die vraag. Zo’n vraagstuk lanceren, maar niet oplossen; gekker kun je mij dus niet krijgen.

Even bij het begin beginnen. Journalisten signaleerden Rod, broertje van Wes (man van Yo) in Waalwijk en verbonden daar de conclusie aan dat hij in gesprek was met de plaatselijke voetbalvereniging.

Dat vond ik op zichzelf al een prachtbericht. Niks 'Messi gespot in Madrid', maar: 'Rodney Sneijder in Waalwijk gesignaleerd'. Lieve kleine eredivisie, ik hou van je, denk ik op zo’n moment.

Het nieuws sloeg begrijpelijkerwijs in als een bom. In Nederlands huiskamers ging het over niets anders meer. Rodney schrok en haalde op 3 juli via Twitter vinnig uit naar De Media: "Wat een onzin berichten zeg!! Er is niks van waar, beetje jammer dat de media dit over neemt.. Ik was in Waalwijk voor meubels!"

Uitsluiten

Een weekje later had Rodney Sneijder dus een contract getekend bij RKC Waalwijk, want zo gaat dat, maar over die meubels verder geen woord meer.

Wat is dat voor journalistiek? Dat Sneijder met RKC kwam praten, betekent toch niet per se dat hij daarna niet alsnóg meubelen is gaan kopen? Waarom zou het een het ander uitsluiten?

Ik wil dat dus weten: is Rod alsnog gaan meubelen, en zo ja, wat kocht hij en waar? Zo'n nuffig transferberichtje wordt eindeloos veel leuker wanneer je erbij leest dat hij na de contractonderhandelingen nog even langs Piet Klerkx is gewipt om een lederen fauteuil en een voetenbankje te kopen. "Voor het gamen."

Rodney zelf wijdde nog een tweet aan de affaire: "Tijdens het op zoek zijn naar nieuwe meubels ook nog eens een mooie club gevonden ;) #RKCWaalwijk".

Knipoogje

Kijk, hij speelt ook nog met ons, de dekselse guit. Dat knipoogje! Alsof hij zeggen wil: "Ja mensen, heb ik nou écht meubels gekocht, ja of nee? Jullie mogen ernaar raden, maar ik zeg het lekker niet."

Laat nooit meer iemand beweren dat elke scheet van een voetballer tegenwoordig in de media verschijnt, dat er te veel informatie over ons wordt uitgestort. Ik zeg: te weinig! Inzake 'Rodneygate' in elk geval wel.

De zinsnede "beetje jammer dat de media dit overneemt", uit Rods eerste tweet, typerend voor de beroepsvoetballer. Om te beginnen is 'de media' hier enkelvoud, maar nog typischer is de reflex om bij ongewenste berichtgeving meteen te roepen dat de media liegen, of liever gezegd: liegt.

Blij zijn

Daar moesten de heren maar eens wat minder over mekkeren, stel ik voor. Elk onderwerp, ook voetbal, krijgt het soort journalistiek dat het verdient. Wanneer je carrièrepad niet van Amsterdam naar Madrid naar Milaan voert, maar van Amsterdam naar Utrecht naar Waalwijk, kun je maar beter blij zijn dat er nog media is (!) die er melding van maakt (!). Zeker wanneer het gewoon waar is.

Heel veel mensen vinden voetbal belangrijk, en media dus ook, terwijl er in wezen niet zo gek veel over te zeggen valt. Dan krijg je dus non-informatie per strekkende meter, wat in de meeste gevallen buitengewoon vermakelijk is: "Jazeker, er is vandaag getraind en we hebben door een sleutelgat kunnen zien dat Huntelaar een hesje droeg. Verder viel op dat Robben even aan zijn teen voelde." En dat in het grotemensenjournaal. Heerlijk.

Eigen boezem

Er zal in die stroom van mediavertier vast ook veel onwaars worden gesuggereerd en beweerd, maar spelers zouden de hand op dat vlak ook eens in eigen boezem kunnen steken. Tijdens het EK heb ik geloof ik geen Oranje-speler een fatsoenlijk antwoord op een normale vraag horen geven: niets was waar, alles was onzin, alles lag aan de media.

In een wereld waarin zelfs heel onbeduidende spelers naar aanleiding van erg onbeduidende nieuwtjes over meubels gaan jokken, knal je als redacteur af en toe iets op je site dat misschien een tikkie op de zaken vooruit loopt. Desnoods, als al het andere echt gemeld is, iets over Rodney Sneijder.

Ik vind eerlijk gezegd dat de media daar groot gelijk in hebben. Heeft.