De Europese campagne van FC Twente is begonnen en Steve McClaren heeft het uitdrukkelijke bevel van Munsterman gekregen het allemaal serieus te nemen. - Door Menno Pot

In maart maakte Steve McClaren een inschattingsfoutje: hij ging er iets te gemakkelijk van uit dat men in Enschede wel net zo over de Europa League zou denken als in Engeland – en dus liet hij in de returnwedstrijd van FC Twente bij Schalke 04 een paar van zijn belangrijkste spelers uit zijn ploeg.

Twente werd uitgeschakeld, waarna – om er maar een zegswijze uit McClarens eigen taalgebied tegenaan te gooien – de stront de ventilator raakte.

Op zichzelf was het een begrijpelijke denkfout: waar de winnaar van de Champions League al gauw 80 miljoen euro in zijn zak steekt, houd je aan winst van de Europa League zestig cent (bruto) en een bosje bloemen over. Wie ooit in de Engelse Premier League werkte, is dan geneigd om te denken: laat maar zitten.

Anders

In Nederland denken we daar dus anders over, zo zal McClarens alomtegenwoordige baas, de Napoleon van de Grolsch Veste, hem in de dagen daarna duidelijk hebben gemaakt. De Nederlandse sportpers vond het ook maar misplaatst, zodat we plotseling de Steve McClaren te zien kregen die als bondscoach van Engeland zo pijnlijk kapseisde: defensief, opgejaagd, afwerend.

Ik mag aannemen dat zelfs Twente-fans er de humor wel van inzagen toen McClaren aan het eind van het seizoen veroordeeld werd tot het spelen van vier voorronden om het komende seizoen überhaupt mee te mogen doen aan de Europa League.

Drie ronden

Na een voorronde tegen RKC Waalwijk (in de Nederlandse play-offs) zouden er nog drie ronden volgen tegen clubs van het kaliber Knattspyrnufélag Reykjavíkur, Deportivo Castreros de los Ballos en Reaktor Neutronia Tsjernobyl. En Steve moet het verplicht belangrijk vinden van zijn werkgever.

25 juni was de loting. Andorra dus. Een serie prachtige McClaren-vraaggesprekjes was gegarandeerd. Ik heb er de hele zomer naar uitgekeken.

Ga er maar aan staan: vier maanden geleden stond je nog ostentatief (en oprecht) schijt te hebben aan Schalke en de kwartfinale, en dan moet je nu van Joop Munsterman serieuze dingen zeggen over een club uit Andorra waarvan de spelers overdag postbode of banketbakker zijn.

Meester

Naar zulke interviews kijk ik dus uit, als liefhebber, en ik moet zeggen: McClaren is er een meester in. Hij is ongekend creatief met clichés, kan saaie dingen zeggen alsof ze heel spannend zijn en desgewenst liegen dat ’t gedrukt staat.

Het is helemaal niet zo eenvoudig om een paar minuten over de eerste voorronde van de Europa League te praten zonder in de lach te schieten, maar McClaren verkocht gemeenplaatsen per strekkende meter, het gezicht in de plooi zoals geen andere eredivisietrainer dat kan.

“Het is leuk om vriendschappelijke wedstrijden te spelen, maar het gaat om de wedstrijden als deze,” stak hij van wal vanonder de Beenhakkeriaanse haartoef op zijn voorhoofd. Het gaat om wedstrijden als deze; hij zei het echt.

“Hopelijk wordt het de eerste van vele Europese wedstrijden dit seizoen.” Geen ironie.

Uitsmijter

En toen moest de uitsmijter nog komen: “In de voetballerij is geen enkele wedstrijd makkelijk.” Er is geen trainer die die zin er nog uitkrijgt zonder gierend in een vouw te gaan. Steve McClaren wel.

Soms denk ik dat het McClarens manier is om wraak te nemen. Toen hij eenmaal ‘the wally with the brolly’ was gedoopt en heel Engeland hem uitlachte, moet hij gedacht hebben: ik vertrek naar een klein, knus landje en daar ga ik tot in lengte van dagen Engels voor dummies spreken tegen journalisten, alsof ik de dirigent van de Jostiband ben en zij de blijmoedig voor zich uit glimmende muzikanten, met een tamboerijn of triangel in de knuisten.

Kleuters

Voor Steve McClaren is Nederland een klas vol kleuters met een verstandelijke beperking en de Europa League het lege plastic speelgoedkopje dat we hem komen brengen: “Een kopje thee, voor mij? Nou, dankjewel hoor. Mjammie, mjammie, wat een lekkere thee!”

Volgende week de return in de DEVK-Arena in Andorra (900 plaatsen). Kijk ik naar uit. Steve McClaren ook, want dat moet van Joop: “Natuurlijk is deze wedstrijd belangrijk, want” – jawel – “élke wedstrijd is belangrijk.”