Beste meneer Bert,

mijn complimenten. Briljant geregisseerd, briljant geacteerd. Alle puzzelstukjes passen in elkaar. En de Duitsers hebben niets in de gaten. Door Thijs Zonneveld.

Een beetje naïef zijn ze wel, daar in München; het lag er wel héél dik bovenop dat Arjen Robben zijn eigen elftal saboteerde in de finale van de Champions League. Jongens, jongens, wat speelde hij slecht.

Iedere bal sprong zogenaamd per ongeluk van zijn voet, corners vlogen alle kanten op behalve de goede en zijn afstandsschoten eindigden vrijwel allemaal quasi-toevallig in de tweede ring. En dan die penalty! Hahahaha! Dat was lachen, hè? Vooral toen hij na afloop ook nog met een stalen gezicht zei dat hij 'm hoog en hard wilde inschieten. Tranen met tuiten!

Prachtig ook hoe hij na de wedstrijd teleurstelling acteerde. Hij deed alles goed: van de holle blik in zijn ogen tot de manier hoe hij ineenzeeg op het gras. Puur Hollywood. Zelfs meesteracteur Didier Drogba trapte erin; die kwam Robben nog even troosten omdat hij er zo zielig uit zag. Misschien zat er ook wel een stukje echte teleurstelling bij. Zou ik begrijpen.

Niemand vindt het leuk om zichzelf op te offeren voor het landsbelang. Zeker zo'n notoire egotripper als Arjen Robben niet. Ik weet niet hoe u het voor elkaar heeft gekregen dat hij de Champions League-finale opofferde voor het EK, maar hij deed het wel. Misschien had u nog iets van hem tegoed na het missen van Die Ene Kans in de finale van het WK.

Löw

Moet u zich eens voorstellen hoe het is om nu bondscoach van Duitsland te zijn. Die arme Joachim Löw zit ineens opgescheept met acht Bayern München-spelers met een enorme Champions League-kater, een penaltycomplex en een laatsteminutensyndroom. Het fundament van het Duitse elftal is in één klap weggevaagd.

Mario Gomez is tot in zijn oorlelletjes gefrustreerd omdat hij die ene penalty niet mocht nemen, Philipp Lahm raakt geen knikker omdat hij iedere nacht droomt van de cup die hij niet mocht optillen en Bastian Schweinsteiger zou na zijn beslissende misser het liefst de komende zestig jaar in zijn eentje in een iglo op de Noordpool doorbrengen – ver weg van alles wat ook maar iets met voetbal te maken heeft.

Het Duitse publiek gelooft er ook niet meer in. Je hoorde het al tijdens het niemendalletje (ik durf het woord oefenwedstrijd niet eens te gebruiken) van afgelopen dinsdag: verder dan boe roepen en hun eigen spelers uitfluiten kwamen ze niet.

Kapot

Arjen Robben heeft in één wedstrijd het hele Duitse elftal kapot geacteerd. In 120 minuten plus strafschoppen is de Mannschaft veranderd van gedoodverfde EK-winnaar in een team vol met verliezers. Ze zijn bang voor penalty's, ze zijn bang voor de laatste minuten, ze zijn bang voor wéér een nederlaag op het beslissende moment.

Dat potje tegen Duitsland op 13 juni wordt een eitje, meneer Bert. De Duitsers hebben het EK al verloren. Kein Sturm und Drang, kein Europameister; alles ist vorbei voordat het überhaupt begonnen is. Met dank aan het acteerwerk van Arjen Robben. Geef die man een lintje.

En een Oscar.