Beste meneer Bert,

Kent u die mop van die Nederlandse politici die naar het EK Voetbal gingen? Ze gingen niet. Ze zitten straks thuis voor de buis als u in Oekraïne voetbalt. Iets met een boycot, geloof ik.

Wat een helden zijn het toch. Vijf jaar geleden is het EK al toegewezen aan Polen en Oekraïne, maar pas als ze beseffen dat Angela Merkel ook niet gaat en dat Oekraïne geen belangrijke handelspartner is doen ze ineens stoer over mensenrechten.

Uw spelers kan het geen lor schelen dat die politici er niet zijn. Zeg nu eerlijk: de gemiddelde voetballer denkt dat Mark Rutte de lispelende ex-trainer van PSV is en dat de Minister van Defensie leiding geeft aan de verdediging van ADO Den Haag.

En de kans dat één van uw spelers de naam van oppositieleidster Julia Timosjenko op kan lepelen is net zo groot als de kans dat Tonga het Europees Kampioenschap voetbal wint. Neem het ze eens kwalijk: ze komen nu eenmaal naar Oekraïne om de bal in het doel van de tegenstander te trappen, niet om te discussiëren over de politieke en sociale situatie van een land ver van hun bed.

Verschil

Meneer Bert, ik snap dat u ook meer bezig bent met knijpende backs dan met martelende gevangenisbewakers – maar dat betekent niet dat u helemaal niets kunt doen. U heeft, in tegenstelling tot al die nephelden uit ons parlement, wél de kans om een verschil te maken.

Sport en politiek zijn nu eenmaal niet te scheiden, hoe graag we dat soms ook zouden willen. De successen van de multiculturele Franse voetbalploeg leidden er toe dat de invloed van nationalist Jean-Marie Le Pen (Geert Wilders op z'n Frans, maar dan kaal) werd gemarginaliseerd.

Jesse Owens maakte Hitler belachelijk op de Spelen van 1936 en de gebalde vuist van de Black Panther-sprinters op de Spelen van 1968 zette de rechten van kleurlingen op de agenda. Sport ís soms politiek.

Voetballen

Natuurlijk moet u gewoon in Oekraïne gaan voetballen, meneer Bert. Tot en met de laatste minuut van de finale moet alles in het teken staan van de overwinning. Tot het allerlaatste fluitsignaal gaat het om de bal en de bal alleen.

Maar daarna, als u op het bordes temidden van al die hotemetoten staat om de beker in ontvangst te nemen, heeft u een kans voor open doel om een statement te maken. Om te laten zien dat u meer bent dan een voetbaltrainer.

Ze willen allemaal handje met u schudden: de Oekraïense president Janoekovitsj die zijn politieke tegenstanders uit de weg ruimt, UEFA-voorzitter Michel Platini die het geen enkel probleem vindt dat om het EK toe te wijzen aan een land waar journalisten in de cel worden gegooid als ze kritisch schrijven, de bobo's van de KNVB die hun stem aan een crimineel FIFA-fossiel als Sepp Blatter geven en hem ook nog om zijn sluitspier likken in een kansloze poging het WK naar Nederland te halen.

Laat ze allemaal maar staan met hun dubbele agenda's, hun machtspolitiek en hun eigenbelang. Niks handje schudden. U kunt ze ook iets anders geven: een dikke middelvinger namens ons allemaal.

Het zou u sieren.

Hartelijke groeten,

Thijs