Beste meneer Bert,

Ook zo genoten van Chelsea? Al die blauwe mannetjes met de kont in de goal en alle ballen het stadion uit: het was een lust voor het oog. Inspirerend ook. Door Thijs Zonneveld.

Chelsea deed iets wat niet kon: een voetbalwedstrijd winnen door niet te voetballen. Hakken, zagen, jennen, zuigen, toneelspelen, zeiken tegen de scheids, schoppen naar alles wat bewoog - de spelers van Chelsea bedreven een totaal andere sport dan die van Barcelona.

En het had nog succes ook. De beste voetballers van de wereld verloren van een stel houthakkers. Zelfs toen ze met een mannetje meer waren kwamen ze er niet doorheen. De houthakkers van Chelsea wonnen door hun instelling. Geen ego's, geen vedetteneigingen: ze accepteerden dat ze veel minder goed konden voetballen. Ze probeerden Barcelona niet te bestrijden met tiki's en taka's, ze vielen niet aan, ze deden zelfs nauwelijks een poging om te scoren.

In plaats daarvan trokken ze zich terug en concentreerden ze zich op in de weg lopen. De bal - ach ja, de bal. Die gaven ze aan de tegenstander. Voetbal gaat niet meer om een bal, meneer Bert. Da's achterhaald. Je hoeft de bal helemaal niet te hebben om te winnen. Althans, niet in De Grote Wedstrijden.

School

De Hollandse School (aanvalluh!!!) is hartstikke leuk als je thuis tegen Koekwause Boys of het reserve-reserve-elftal van de Kaaiman Eilanden speelt, maar niet als het gaat om de knikkers. Dan gaat het om winnen - het maakt niet uit hoe. Het was niet voor niets dat Chelsea met anti-voetbal won van Barcelona op de verjaardag van Johan Cruijff. Dat was een teken. Die blauwe houthakkers deden ons voor hoe we straks het EK Voetbal moeten winnen. Het succes van Chelsea was de blauwdruk voor de Europese titel van Oranje van komende zomer.

Tuurlijk, we kunnen best een keertje mooi voetbal laten zien op het EK. In de poulefase, tegen Denemarken ofzo. Even showen wat we in huis hebben. In alle andere wedstrijden spijkeren we de boel dicht. Duitsland, Spanje, en misschien ook wel Portugal - er zijn zoveel landen beter dan wij. Als wij tegen dat soort teams gaan doen alsof we beter kunnen voetballen, dan liggen we er straks al uit voordat het toernooi überhaupt begonnen is.

Hart

Ik weet het, diep in uw hart wilt u ook als Chelsea spelen op het EK. Lekker achteruit hangen en dan gokken op die ene luizige counter. Nigel de Jong als karatekid over het veld, Mark van Bommel leuterend tegen de scheids en Arjen Robben in de rol van Didier Drogba - liggen, liggen, liggen en dan scoren uit een luizige counter. Net als bij de WK-finale van twee jaar geleden. Dat was bijna perfect, meneer Bert. Als Robben Die Ene erin had geschoten, dan had niemand meer gepraat over de het armoedige spel of de aanslag van Karate-Nigel. Winnen vergoedt nu eenmaal alles.

Laat ze maar lullen, die mooiweervoetballers, analisten en de overige zestien miljoen bondscoaches. Niks 4-3-3, niks buitenspelers, niks combinatiespel. Voetbal is geen kunst, voetbal is sport. Sterven in schoonheid is meer iets voor de ballerina's van Het Zwanenmeer. Laat die tutu's maar thuis, meneer Bert. IJzeren noppen hebben we nodig. Hartelijke groeten, Thijs