Beste meneer Bert,

het is begonnen. Vanaf nu zal alles anders zijn. Door Thijs Zonneveld.

Vergeet de gesprekken in het Catshuis, het proces tegen Anders Breivik en de ontpoldering van dat ene Zeeuwse weiland – het gaat de komende drie maanden alleen nog maar over wuppies, woppies en wappies.

(Oléééééhééééé, oléééééhééééé.)

Een tijdlang hing het boven ons, als dreigende oranje wolk die elk moment kon uitbarsten. Wanneer de bui zou losbreken wist niemand, maar dát het gebeurde was net zo onvermijdelijk als dat we straks van Duitsland verliezen. Deze week gebeurde het – twee maanden voordat de eerste bal op het EK rolt. Eerst was er één oranje druppeltje. Twee. Drie. En toen, zomaar ineens, regende het carnaval.

Kratstoeltjes

Er kwam de afgelopen dagen oranje uit de lucht vallen – oranje kratstoeltjes, oranje motorkapleeuwtjes, oranje bierjurkjes, oranje bolletjes voor op je antenne, oranje bierviltjes. En het wordt vanaf nu alleen maar gekker. Onze knop is om. We verven onze huizen oranje, we noemen onze kinderen naar oranje voetballers, we slaan elkaar de hersens in voor de oranje wuppies, woppies en wappies van de buurtsuper. We schreeuwen oranje, we ruiken oranje, we ademen oranje, we eten oranje, we kakken oranje.

(Oléééééhééééé, oléééééhééééé.)

We zijn een natte droom voor iedere marketingafdeling. Of ze nu maanden bezig zijn geweest met een geniaal idee of tijdens de lunch een prutsdingetje in elkaar flansen: het verkoopt toch wel als het oranje is. Zelfs als je winterpenen verkoopt voor 40 euro per stuk loopt het nog storm.

(Oléééééhééééé, oléééééhééééé.)

Nuchter

Wij noemen onszelf een nuchter volkje, meneer Bert. Maar we weten natuurlijk allemaal dat dat totale onzin is. Wij zijn niet nuchter. Om de twee jaar, bij ieder groot voetbaltoernooi, lopen we als zestien miljoen lemmingen in een oranje polonaise achter elkaar aan. We kleden ons hetzelfde, we roepen hetzelfde, we denken hetzelfde. Want iedere keer weten we het zeker: we gaan winnen. Of we nu met elf vedetten of tien blinde paarden en een schele keep in het veld staan – het kán niet mis gaan. Wij zijn Oranje, dus we worden kampioen – het is zo simpel als één plus één twee maakt.

(Oléééééhééééé, oléééééhééééé.)

Het is begonnen, meneer Bert. En het gaat nog twee maanden door. Oranje, oranje, oranje – overal waar je kijkt wordt het oranje. Dit is waar we goed in zijn. Dit is wat we doen. Carnaval vieren, lekker oranje doen, viva Hollandia. Er is geen weg meer terug. Niet meedoen is geen optie. Ik ga mijn oranje pruik uit de berging vissen en een tribune van oranje kratstoeltjes voor mijn tv bouwen.

Olé.

Hartelijke groeten,

Lemming Thijs
P.S. We worden kampioen. Zeker weten.