Het was zo oneerlijk. Dat het 0-0 bleef was helemaal de schuld van het veld. De bal stuiterde raar, het gras was te droog en het wemelde van de gaten. Door Thijs Zonneveld.

Het veld was zelfs zó vreselijk dat Barcelona overweegt een klacht in te dienen tegen AC Milan.

Ze konden er niet over uit, de spelers en trainer van Barça. Na afloop ging het niet over de uitslag, maar over de grasmat van San Siro. Volgens Messi kwam het door het veld dat er nauwelijks kansen werden gecreëerd, Javier Mascherano zei dat de bal stuiterde op onverwachte momenten, en coach Guardiola jammerde dat het onmogelijk was om op zo'n knollenveld te voetballen. En het allerallerallerergste was nog dat die vuilakken van Milan beloofd hadden om het veld netjes te sproeien. Zó onsportief.

Je tegenstander beschuldigen van onsportief gedrag als hij het veld niet tiptop in orde maakt voor tiki-taka-spel – het moet niet gekker worden. Ze zijn niet dom, daar in Milaan. Waarom zouden ze het veld sproeien of het gras op een hoogte van 0,7 millimeter precies knippen? Waarom zou je in godsnaam je eigen veld aanpassen aan het spel van de tegenstander?

Verbaas

Ik verbaas me er wel eens over dat het niet veel vaker gebeurt. Een perfect veld is voor heel veel voetbalploegen helemaal niet perfect. Wat heeft – ik zeg maar wat – VVV Venlo aan een ragfijn geschoren en natgespoten grasmat als Ajax of AZ op bezoek komt? Niks toch? Hoe meer het op rennen en strijdlust aankomt en hoe groter de toevalsfactor meespeelt, hoe beter het is voor de clubs met minder voetballend vermogen.

Als ik de terreinknecht van De Graafschap was, dan zou ik het veld molesteren als PSV op bezoek komt. Een kudde koeien erop. Of paar trekkers met ploeg van het ene strafschopgebied naar het andere laten tuffen. Misschien wel een paar ton Pokon erop om het gras tot okselhoogte te laten groeien.

Lijnen

En als je toch bezig bent, waarom zou je dan ook niet de lijnen een stukje verder naar binnen leggen? Hoe kleiner het veld, hoe minder ruimte de aanvallende ploeg heeft. Tuurlijk, tuurlijk, er zijn regels die de minimumlengte en -breedte voorschrijven, maar met regels kun je marchanderen. Ik geloof sowieso niet dat er iemand is die voor de wedstrijd met een liniaal langs de lijnen kruipt om te meten of alles wel op de centimeter klopt.

Bij voetbal telt ieder detail. Een balletje binnenkant of buitenkant paal kan het verschil betekenen tussen winst en verliest, en het gaat om miljoenen euro's. Dan is het niet meer dan logisch dat je probeert alle randvoorwaarden te creëren voor maximaal resultaat voor je eigen ploeg. Het gras niet sproeien als Barcelona op bezoek komt lijkt me het minste wat je kunt doen.

Cadeau

Je krijgt de overwinning niet cadeau als je in Milaan op bezoek gaat. En de spelers van Barça zouden dat moeten weten. Vreselijk, dat gemiep over het veld. Op het trapveldje waar ik ben opgegroeid hadden we daar een woord voor. Jankerds.

Een slecht veld is niet oneerlijk. Dat woord past niet in de sport. En al helemaal niet bij spelers van Barcelona. Zij hebben Messi. De rest niet.

Dát is pas oneerlijk.