Eigenlijk is het niet leuk meer. Die oneindige solo's van hem, die achteloze stiffies, die Playstationdoelpunten, die eeuwige glimlach. Messi maakt het voetbal kapot. Door Thijs Zonneveld.

Voetbal bestond de afgelopen weken (maanden, jaren misschien wel) eigenlijk maar uit één speler: Leo Messi. Messi was overal. Hij scoorde op het veld, in de media, Messi deed het zelfs goed bij de meissies. Voetbal was Messimessimessimessimessimessimessimessimessimessimessimessimessi en nog eens Messi. Dat is een tijdje leuk, maar het houdt een keer op.

Je kunt ook té goed zijn. Hartstikke fijn hoor, al die solo's, stiffies, hakjes, pirouetjes, tiki's en taka's, maar je kunt ook te ver gaan. Vijf keer scoren in één Champions Leaguewedstrijd, dat is over de top. Zeker als je zoiets elke week doet. Hij voetbalt als een computerspelletje: pingeldepingel, schot, goal. CONTROL-Q, SHIFT-F5, ENTER.

Deze week kwam het bericht dat hij ook geweldig kan keepen. Ja hoor. Dat kon er ook nog wel bij. Messi kan vast ook heel goed tennissen, verspringen, dierenbowlen, skivliegen, fierljeppen en kegelen. En ik zou er niet van staan te kijken als hij morgen ook nog even Milaan-San Remo wint en na afloop met een glimlach zegt dat het de eerste keer was dat hij op een fiets zat. Dat is namelijk zijn vak, de rest belachelijk maken.

Jaloers

Ik ben er een beetje klaar mee, met die Grote Messi Show. Dat klinkt jaloers en dat is het ook. Ik zou al blij zijn als ik een miljoenste van het talent van Messi had, net als de rest van deze planeet. Het is niet eerlijk: wij moeten ergens voor werken, bij hem gaat alles – maar dan ook alles – vanzelf. Als de Cristiano Ronaldo's van deze wereld al gefrustreerd zijn door het succes van Messi, hoe moet de spits van Koekwause Boys 3 zich dan niet voelen?

Misschien ligt mijn anti-Messi-gevoel wel aan die alom aanwezige Messi-verheerlijking. Voetbalcommentatoren kreunen al als hij het veld op komt lopen, columnisten buitelen over elkaar heen met superlatieven (héééérlijke voetballer, die Messi), toeschouwers vereren hem alsof hij de Messias zelf is. Het is zó overweldigend, zo massaal dat je er soms bultjes van krijgt. Maar dat mag je niet zeggen, want dan hou je niet van voetbal.

Sevilla

Morgenavond speelt Messi het elftal van Sevilla van de mat. Je weet nu al hoe het gaat: Messi doet een keer of drie CONTROL-Q, SHIFT-F5, ENTER en de wedstrijd zit op slot. Zonde. Voetbal zou een strijd (Bloed! Zweet! Tranen!) van twee ploegen tegen elkaar moeten zijn, niet een computergestuurde one-boy-show. En hoe moet je ooit nog genieten van ADO – Ajax als je net naar Messi hebt gekeken?

Hij bedoelt het vast niet zo, maar Messi maakt de sport kapot met zijn perfectie. Zo hoeft het voor mij niet meer. Basta.

P.S. Maar stiekem ga ik morgenavond natuurlijk wel even naar hem kijken. Héééérlijke voetballer, die Messi.