Mounir is boos. Alweer. Op Ajax. Op Fiorentina. Op de media. Op de trainer. Op de voorzitter. Op de sponsor. Op de supporters. Mounir is boos op de wereld. Door Thijs Zonneveld.

Mounir wordt betaald om te voetballen, maar hij voetbalt al heel lang niet meer. Hij doet af en toe een potje mee bij de beloftes, maar meer dan plichtmatig meehobbelen is dat niet. Hij sjokt, hij gaapt, hij zucht en hij hoopt dat hij snel weer naar huis kan. Het kan hem niet schelen of hij de bal krijgt. Hij hoeft dat ding niet. De liefde is over.

Ik heb te doen met Mounir. Het is misschien vreemd om medelijden te hebben met iemand die dik twee miljoen per jaar verdient, maar toch is het zo. Geld is lang niet alles. Niemand – ook Mounir niet – wordt voetballer voor het geld.

Jongetjes van tien dromen niet van dikke salarissen, een Rolex om iedere pols of een vrouw die op je valt omdat je een hoop centen hebt. Jongetjes van tien dromen van panna's, stiffies, solo's en de beslissende goal in de finale van de Champions League.

Pleintje

Mounir stond op z'n tiende iedere dag op een pleintje. Afgetrapte gympies aan, petje op, lekker ballen. Partijtjes tegen die rotjochies van drie straten verderop, tienen met zijn neefjes, trucjes oefenen met Robin van Persie. En als er niemand anders was, dan voetbalde hij in zijn uppie.

Muurtje trappen, balletje hooghouden, net zo lang met buitenkantje rechts schieten totdat hij zijn linker alleen nog maar nodig had om mee te lopen. En dan maar hopen dat het niet donker zou worden. Want als de straatlantaarns aangingen, dan moest hij naar huis.

Nu is Mounir groot. Hij lijkt niet meer op het jongetje dat ooit van 's morgens vroeg tot 's avonds laat op een pleintje met een bal speelde. Voetballen is zijn beroep geworden. Zijn salarisstrookje is zijn belangrijkste drijfveer geworden.

Hij verkast van club naar club, hij eist overal de hoofdprijs. En als hij die krijgt, dan wil hij nog meer. Er is altijd wel een reden. De ene keer is het de sportzaak van zijn broer, de andere keer vindt hij dat zijn carrière is geschaad. Hij is altijd ontevreden. Altijd verongelijkt.

Makelaar

Zijn makelaar vindt het allemaal prima. Sigi Lens wil helemaal niet dat Mounir lekker voetbalt, die wil dat Mounir veel geld verdient en zo vaak mogelijk van club verandert. Want iedere keer dat Mounir wordt getransfereerd, houdt Lens zijn hand op. Een miljoen eiste hij (op een totale transfersom van twee miljoen) voor een paar telefoontjes en een gesprekje met een Italiaanse voorzitter. Je moet het maar durven. En Mounir accepteert het nog ook.

Mounir wordt gegijzeld door zijn eigen hebzucht. Hij had nu in Toscane op een terras achter een espresso kunnen zitten en zich verheugen op zijn debuut voor Fiorentina. In plaats daarvan sjokt hij het komende halfjaar met tegenzin verder over hetzelfde bijveldje op de Toekomst, tussen pubers die nog wél een toekomst hebben. Niemand praat met hem, hij praat met niemand. Zijn hoofd is bij de volgende rechtszaak. Hij zit gevangen in zichzelf.

Soms gun ik hem een pleintje met een bal en een doeltje. Even eruit. Even niks aan zijn hoofd. Afgetrapte gympies aan, petje op, lekker ballen. En dan maar hopen dat de straatlantaarns nooit meer aangaan.