Alsof de tijd vijftig jaar is teruggezet. Bij Ajax vinden ze het niet belangrijk dat spelers fit zijn. In Amsterdam doen ze het gewoon zonder inspanningsfysioloog. Door Thijs Zonneveld.

Geen inspanningsfysioloog in de staf: zoiets zou je verwachten bij Koekwause Boys, of hooguit bij Telstar. Het is des te schrijnender dat de rijkste club van Nederland niemand in dienst heeft die de spelers begeleidt op trainingstechnisch gebied. Ajax heeft geen inspanningsfysioloog – die schokkende mededeling stond afgelopen maandag in De Pers.

Blijkbaar vinden ze het niet zo belangrijk in Amsterdam, zo'n specialist die iets weet van fysieke belasting. Trainen? Ach ja. Beetje positiespel, rondootje en daarna nog even afwerken op doel. Maakt het uit. Theo Janssen een paar kilootjes teveel? Joh, moet ie lekker zelf weten. Lorenzo Ebicilio en Miralem Sulejmani met lovehandles over hun broek? Geeft niks joh. Als je er af en toe maar eentje inschiet.

Niet voor niets regent het blessures bij Ajax. Wijzijnvoetbal.nl noteerde het afgelopen jaar 28 spierblessures in Amsterdam. Ter vergelijking: bij PSV waren er in diezelfde 7 spierblessures. Bij Feyenoord 6. Bij AZ zelfs nog minder. Nodeloos om te vermelden dat die clubs wél specialisten (en dan bedoel ik niet alleen de masseur of de dokter) in dienst hebben die het lichaam van een sporter serieus nemen.

Sneller

Het spel gaat de afgelopen decennia steeds sneller. Van spelers wordt veel meer gevraagd dan twintig jaar terug. Voor wie dat niet gelooft: ga eens een paar oude wedstrijden terugkijken – de spelers bewegen ongeveer net zo snel als het gras onder hun voeten groeit.

Topclubs van tegenwoordig proberen hun spelers optimaal voor te bereiden. Het high-tech-trainingscomplex Milanello was ooit een unicum; tegenwoordig staan er overal trainingscentra waar sporters intensief gevolgd en begeleid worden. Ze moeten wel. Vanuit sportief oogpunt én vanuit financieel oogpunt.

Voetballers zijn miljoenen waard. Maar alleen als ze spelen. Geblesseerde spelers zijn ongeveer net zo nuttig als een snorkel in de Sahara. Ze helpen de club geen steek verder; sterker nog, ze kosten klauwen met geld. Iedere blessure is er een teveel. Wat ze bij Ajax doen is kapitaalvernietiging: met iedere blessure gaan er tonnen – misschien wel miljoenen – in rook op.

Trainingshal

Er staat op de Toekomst een high-tech-trainingshal waarin je spelers fysiek uitgebreid kunt testen en analyseren, maar die wordt niet gebruikt. Past niet in de filosofie van Johan Cruijff en zijn discipelen – omdat het alleen maar om techniek en balgevoel draait. Tuurlijk. Dan gaat Ajax straks vast ook met paard en wagen naar de uitwedstrijden.

Dit is de 21e eeuw. Voetbal draait niet alleen maar balgevoel of techniek, er zit ook een puur fysieke component in. Zonder snelheid, kracht en fitheid haal je de top niet. Dat doet Ajax dan ook niet.

En het ergste van alles: niemand trekt aan de bel. De spelers hannesen een beetje verder, de trainers denken dat het allemaal 'in het koppie' zit, en de beleidsbepalers zijn te druk met elkaar de tent uit te knokken.

65 Miljoen euro gaat er ieder jaar om bij Ajax. En dan nog is het niet meer dan een stelletje amateurs.