Het land staat op z'n kop vanwege een Kroaat met een vuiltje in zijn oog. Vooral mensen in en rond 020 vinden dat we genaaid zijn. Dat is niet waar. We hebben onszelf genaaid. Door Thijs Zonneveld

Vergeet die Kroatische knipoog. Het echte leed werd woensdagavond veroorzaakt door een grensrechter met een vuiltje in zijn oog. Twee goals scoorde Ajax, er telde er niet één omdat de grens twee keer zijn vlag omhoog stak.

Die man besliste in enkele fracties van seconden over winst en verlies, over miljoenen euro's, over het humeur van honderdduizenden fans, over de mogelijke verkoop van spelers, over oneindige roem.

En hij besliste verkeerd. Miljoenen mensen zagen op tv dat hij fout zat en wensten hem de ene na de andere ziekte toe. Maar het was niet de fout van de grensrechter. Het is onze eigen fout.

Grensrechters zijn mensen. Die maken fouten. Het is wetenschappelijk bewezen dat buitenspel voor menselijke ogen niet of nauwelijks te constateren is: je kunt nu eenmaal niet naar twee dingen (de bal en de speler) tegelijk kijken. Er bestaat een oplossing voor dat probleem: technische hulpmiddelen.

Videoherhaling

Gewoon even naar de videoherhaling kijken, de juiste beslissing nemen en weer doorgaan. Net als bij hockey. Of rugby. Of cricket. Of American Football. Maar een stel FIFA-fossielen onder leiding van Sepp Blatter gijzelt het voetbal in het verleden: ze wijzen technische hulpmiddelen af omdat blunders van de scheids- en grensrechter zogenaamd charmant zijn. En de rest van de wereld pikt dat. Wij ook.

We kunnen met z'n allen wel doen alsof we het zo oneerlijk vinden wat er woensdagavond gebeurde in de Arena, maar de KNVB heeft bij de afgelopen FIFA-verkiezingen namens alle Nederlandse voetballers en voetballiefhebbers op Sepp Blatter gestemd. Omdat er niemand anders was om voor te kiezen, zei de bond – maar dat is een non-argument.

Dan stem je maar blanco. Een stem op Blatter is een stem vóór het beleid van Blatter: corrupt, conservatief en tegen technische hulpmiddelen. Het is de lafheid ten top om op een halve crimineel te stemmen omdat er niemand anders is om op te stemmen.

Slijmjurk

Wij houden Blatter in het zadel. Onze nationale iconen (Cruijff, Gullit) hangen de slijmjurk bij hem uit in een kansloze poging om het WK binnen te halen. In plaats van hem publiekelijk aan te vallen kussen ze zijn hand en doen ze alsof het hun grootste vriend is.

Martin Jol had als coach van Ajax ooit de kans om met zijn Europese collega's vóór camera's en videoscheidsrechters te pleiten, maar hij liet het na omdat voetbal zogenaamd menselijk moest blijven. En dan wel zelf na iedere fout van de scheidsrechter verongelijkt staan te brullen.

Nederlandse competitie

Wat weerhoudt ons ervan om technische hulpmiddelen in de Nederlandse competitie in te voeren? Of zelfs in Europese wedstrijden die in Nederland worden gespeeld? F*ck de FIFA. En de UEFA. Waarom zouden we Blatter en zijn vriendjes nodig hebben?

Alsof ze het zouden aandurven om Nederland van het WK te weren. Het lichtend voorbeeld is de Engelse FA. Die stemden blanco bij de laatste FIFA-verkiezingen en besloten om camera's op de doellijn in te voeren; Blatter wist niet hoe snel hij zijn beleid moest bijstellen.

We zijn niet afhankelijk van de FIFA. We kunnen het zelf. Als 99 procent van de voetballers en voetballiefhebbers in dit land technische hulpmiddelen wil, dan is het tijd om daar gehoor aan te geven. Anders blijven we tot in de eeuwigheid over knipoogjes mekkeren.