Dames en heren, ik zal er niet omheen draaien: het is crisis bij NU.nl. Maar dat wist u vast al. Hoofdredacteur Laurens Verhagen is ontslagen, stercolumnist Nico Dijkshoorn is opgestapt, de redacteuren zitten met de handen in het haar en de lezers protesteren omdat de resultaten uitblijven. Door Thijs Zonneveld.

De betrokkenen hebben een spreekverbod gekregen, maar ik heb alle informatie boven tafel gekregen. Was ook niet moeilijk: iedereen lekt. Je hoeft er alleen maar een kommetje onder te houden.

Zo had ik net nog de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Sanoma aan de telefoon – hij vertelde me dat Verhagen tegen de enige vrouw in de Raad heeft gezegd dat ze daar alleen maar zit omdat ze vrouw is. Ik weet het, je kunt je er niks bij voorstellen, maar het schijnt allemaal op band te staan.

Het conflict tussen Verhagen en de directie smeulde al een tijdje voordat het ontplofte. Er was al jaren een meningsverschil over hoe NU.nl nu eigenlijk geleid moest worden. Verhagen zag het als een nieuwssite, de directie als een bedrijf. Verhagen was vooral bezig met de opleiding van jonge journalisten, de directie wilde gewoon dat er zo veel mogelijk geld verdiend werd.

Dijkshoorn

Verhagen wilde Nico Dijkshoorn naar voren schuiven als iederedagcolumnist en bovendien verantwoordelijk te maken voor al het dierennieuws. Dat plan werd echter gedwarsboomd door de RvC: Dijkshoorn zou als columnist van een Slowaakse nieuwssite betrokken zijn bij corruptie en omkoping. En bovendien bestempelde de RvC de aanstelling van Dijkshoorn als vriendjespolitiek.

Dijkshoorn zelf was woedend: 'Vriendjes? Welnee. Dat Laurens mij vraagt is Geert Wilders vragen om moslim te worden.' Dijkshoorn stapte vervolgens op. Hij komt nooit meer terug bij NU.nl: 'Ik word nog liever de poetsvrouw van Patty Brard.'

Columnist

De boel werd op scherp gezet toen de directie twee weken geleden achter de rug van Verhagen om een nieuwe columnist aanstelde. Die nieuwe man zal pas in juli beginnen, maar de directie vond het toch nodig een spoedvergadering te houden over het onderwerp – zonder Verhagen.

Sanoma-voorzitter Ten Kate: 'We wilden niet vergaderen zonder Laurens, maar we kregen hem niet te pakken. Hij is soms lastig te bereiken per telefoon.' Verhagen reageerde briesend: 'Ik niet te bereiken? Wat een onzin. Ik heb thuis twee iPads, een wekkerradio en een tosti-ijzer.'

Verdeeld

De redactie is compleet verdeeld. Niemand weet welk kamp hij of zij moet kiezen. De redactieraad stemde gisteren voor geen van beiden. De chef economie zei dat de eurocrisis makkelijker op te lossen is dan het conflict bij NU.nl.

De sportredactie schat de kans dat het nog goed zal komen net zo groot als de kans dat Louis van Gaal en Johan Cruijff komend kerstdiner gezellig met elkaar aan de stoofpeertjes zitten. Koffiejuffrouw Jannie meldde zich de afgelopen veertien dagen ziek: 'Ik kan er niet meer tegen.'

Verhagen heeft inmiddels te kennen gegeven dat hij een kort geding aanspant tegen de RvC. Het besluit om een nieuwe columnist aan te stellen zou zijn genomen in strijd met artikel 27 lid 4 van de Statuten van de RvC.

Volgende week en de week daarop en de week daarop en de week daarop en de week daarop en de week daarop en de week daarop: meer nieuws over de crisis bij NU.nl.