Vijftig euro. Eén rondje doodgeslagen bier of een sapcentrifuge van Tell Sell en je hebt het er doorheen gejaagd. Zonde. Je kunt er ook iets anders mee doen. Een berg kopen bijvoorbeeld. Door Thijs Zonneveld.

Drie maanden en zeven dagen geleden schreef ik op deze plek een column over een polderberg. Een Alpe d'Almere. Een Mount Everdingen. Meer dan een uit de hand gelopen grap was het niet; ik werd dan ook om de haverklap uitgelachen. Maar ondertussen is het veel meer dan een flauw geintje in een column op nu.nl.

Ongeveer honderd bedrijven hebben zich inmiddels aangesloten bij het project Die Berg Komt Er – en dat aantal wordt met de dag groter. De betrokken bedrijven onderzoeken de haalbaarheid van een berg in Nederland.

Ingenieurs, architecten, marketeers, financiële specialisten, economen, stedenbouwkundigen, landmeters, geologen, planologen, meteorologen en weet-ik-wat-o-logen rekenen en tekenen aan een berg in Nederland.

Locaties

Ze hebben uitgevogeld dat er in Nederland zeven potentiële locaties zijn om zo'n enorm ding te bouwen. Ze hebben becijferd dat we heel Nederland voor een deel van schone energie kunnen voorzien door zonnepanelen, windmolens en een waterkrachtcentrale in en op de berg te bouwen.

Ze toveren manieren om indoor voedsel te produceren (via LED-verlichting) uit hun mouw. Ze hebben berekend dat financiële haalbaarheid geen utopie is. Ze schetsen skipistes, wegen met haarspelden, bobsleebanen, klimmuren en schaatsbanen op wereldrecordhoogte.

Er zal de komende maanden (en misschien wel jaren) nog heel veel meer moeten worden uitgetekend en berekend. Het is een illusie om te denken dat al die bedrijven dat tot in de eeuwigheid voor niks blijven doen. En ook dat we windtunneltesten of uitgebreide geologische en planologische analyses kunnen doen voor niks. Conclusie: er is geld nodig.

Belastingcenten

Daarvoor kloppen we niet aan bij de overheid – die heeft al genoeg aan zijn hoofd. En bovendien willen we geen gebruik maken van de belastingcenten van sceptici. We gaan ook geen geld ophalen bij Chinese staatsfondsen of Arabische investeringsmaatschappijen. De financiering van het haalbaarheidsonderzoek zal moeten komen van de voorstanders van dit project.

Van mensen die geloven in sport, recreatie, schone energie en innovatie. Van mensen die niet bang zijn om mee te doen aan iets wat een paar maanden terug nog te belachelijk voor woorden leek.

Certificaten

De Stichting Haalbaarheidsonderzoek Die Berg Komt Er heeft twintigduizend certificaten van vijftig euro per stuk uitgegeven. De opbrengst komt volledig ten goede van het haalbaarheidsonderzoek: de boekhouding is openbaar voor wie dat in twijfel trekt.

En áls die berg er echt komt, dan wordt het certificaat omgezet in een aandeel, met 25 procent bonus. Certificaten zijn verkrijgbaar via www.diebergkomter.nl. Op = op.

Misschien duurt het kort. Misschien duurt het lang. Maar die berg komt er.