Ik was blind. Miljoenen mensen noemden hem De Verlosser, De Messias of JC, maar ik zag tot voor kort niets goddelijks in Johan Cruijff. Door Thijs Zonneveld.

Misschien komt dat omdat ik hem nooit heb zien voetballen. Ik ben van de generatie die opgroeide met Marco, Ruud en Frank. Toen was JC al een oude man die langs het veld peukies stond te roken, met zo'n fijne beige trainersregenjas aan.

Ik heb Cruijff alleen op video zien dribbelen, passen en schieten, ik ben gehersenspoeld met dvd's van zijn goals – maar dat is toch anders dan in het echt. Zeker als je er nu naar kijkt. Cruijff moet in zijn tijd een tovenaar zijn geweest, maar tegenwoordig kan de rechtsback van De Graafschap ook stiffies maken en neemt iedere huis-teun-en-keuken-Braziliaan corners met buitenkantje rechts.

Toeval

De Verlosser, ach ja. Ik dacht: het is maar een bijnaam. Ik dacht dat het toeval was dat zijn initialen iets religieus hadden. Ik had het mis. Van de week kreeg ik een openbaring. JC is De Verlosser.

Ga maar na. Zijn woord is heilig. Soms zijn er allerlei schriftgeleerden nodig om te ontcijferen wat hij nu helemaal bedoelt, maar hij heeft altijd gelijk. Of hij nu 'je moet schieten anders ken je niet scoren' of 'er moet iets gebeuren voordat er iets gebeurt' zegt: het zijn waarheden waar je moeilijk omheen kunt.

Of het nu gaat over driehoekjes, driebanden, een voetbalclub besturen of de beste manier om een broodje bal klaar te maken: JC is alwetend. Als hij iets zegt, hangen miljoenen volgers aan zijn lippen.

Aanhangers

En zoals iedere Verlosser heeft hij fundamentalistische aanhangers die de meest achterbakse dingen doen uit zijn naam. Sommigen schrijven krant na krant vol met meuk om alles en iedereen te besmeuren die niet zomaar toegeeft aan de nukken van JC, anderen schreeuwen dat er bloed aan de paal moet.

Want of ze nu Rik van den Boog of Jan Olde Riekerink heten: koppen moeten er rollen. Wie niet in JC gelooft, die komt er niet meer in bij Ajax. Zelfs zijn ex-apostel Marco van Basten is verbannen sinds hij tegen Cruijff zei dat het een beetje overdreven was om álle jeugdtrainers te ontslaan. Want iedere vorm van kritiek is onaanvaardbaar.

Stil

Een half jaar is JC nu aan de macht bij Ajax. Het resultaat: alles staat stil. Er worden commissies opgericht die commissies moeten benoemen die weer commissies oprichten om andere commissies aan te stellen, maar waar het heen gaat weet niemand.

Eergisteren lekte een brief van het Ajax-bestuur aan JC himself uit. Het was een smeekbede. Ze hadden hem nodig. Maar waar was Cruijff? Kon hij niet alstublieft eens van zijn wolk afkomen om te zeggen hoe het nu verder moest? JC liet niets van zich horen.

Een man op een wolk waartegen je kunt bidden zoveel je wilt zonder dat er wat gebeurt. Dat kan alleen maar een echte Verlosser zijn.