Beste meneer Bert,

Poot stijf! Voet bij stuk! Blik op standje onvermurwbaar! Die oefenwedstrijd tegen Bayern München op 22 mei – ze kunnen het vergeten. U gaat niet. Door Thijs Zonneveld.

Van de week meldde u dat u er klaar mee was. Met Bayern. Met die zogenaamde wonderdokter van ze. Met die wijzende vingertjes elke keer als Arjen Robben weer een barstje oploopt. En die geplande oefenwedstrijd tegen Bayern hoefde ook niet meer van u.

Groot gelijk natuurlijk. Annuleren die hap. Maar inmiddels bent u teruggefloten door de bobo's van de KNVB. Sponsorbelangen, misverstandje, relatie onderhouden – blablabla. We gaan alsnog naar München. Dat kan alleen maar fout aflopen, meneer Bert.

Augurken

Bayern München en oefenwedstrijden: dat is nog een slechtere combinatie dan augurken met pindakaas en slagroom. U weet vast nog wel wat er gebeurde toen Johan Cruijff bij zijn afscheidswedstrijd een oefenpotje speelde tegen Bayern. 0-8, meneer Bert. Nul – acht. Dat was geen oefenwedstrijd. Dat was een hinderlaag.

Gerd Müller had zijn eerste er al in liggen toen de spelers van Ajax nog JC nog op zijn schouders stonden te slaan. 28 Jaar laden boden ze excuses aan. Ja, de groeten. Die Wiedergutmachungsschnitzel was een tikje over datum.

Ledematen

Reken er maar op dat Bayern in mei op precies dezelfde jetzt-geht-los-manier begint aan de oefenwedstrijd tegen het Nederlands Elftal: vol d'r op, twee benen naar voren, drauf und dran.
Daar zijn de dure en breekbare ledematen van onze vedetten helemaal niet op berekend, meneer Bert. 22 Mei, dat is drie dagen na de Champions League-finale. Dat is aan het einde van een lang seizoen.

Wesley, Raffie, Persie: ze willen in mei rustig toewerken naar het EK. Rondootjes doen op een trapveldje in Hoenderloo, beetje Playstation spelen in het hotel en misschien een keer een potje tegen de reserves.

Een full-pull-worstelpartij tegen een stel tot in de oorlelletjes gemotiveerde Bayern-spelers: dat wordt een slachtpartij. Neem nu zo'n houthakker als Daniël van Buyten. Belg van beroep. Hij is eind mei een wandelende tijdbom: iedereen gaat naar het EK, maar hij niet – alleen maar omdat hij de pech heeft gehad om in het verkeerde land geboren te worden.

Die is vast bereid om nog een keer vol gas te geven voordat hij op vakantie gaat. Hakken, zagen, rossen. Eén duel met Arjen Robben en we zijn weer weken bezig om onze pingeldoos in elkaar te lijmen.

Analyseren

En stel dat we wél heel blijven en Bayern van het kastje naar de muur tiki-taka'en. Dan zitten er een paar honderd Duitse scouts op de tribunes die Oranje helemaal kapot analyseren. Onze sterktes, onze zwaktes: alles ligt bloot. Die informatie krijgen we in de finale van het EK (tegen Duitsland uiteraard) weer op ons bord.

Hoe je het ook wendt of keert: we verliezen altijd. Meneer Bert, ik smeek het u: hou uw poot stijf. Die hotemetoten van de KNVB kunnen afspreken wat ze willen, u gaat gewoon niet. Laat die Duitsers op 22 mei lekker met z'n zeventigduizenden naar een veld met elf vergeefs wachtende Bayern-spelers staren. En stuur 28 jaar later een briefje met onze welgemeende Entschuldigungen.

Hartelijke groeten,

Thijs

P.S. En anders kunt u die oefenwedstrijd tegen Bayern ook nog spelen tijdens de Oktoberfesten. Scheelt een slok op een borrel.