Jij. Ja, jij daar, achter je beeldscherm. Doe ook eens wat. Die berg in de polder bouwt zichzelf niet. Door Thijs Zonneveld.

Nee, het is het geen grapje. Nee, het is geen hihihaha-entertainment. Nee, het is niet zomaar een losse flodder. Ik meen het serieus. We gaan een berg maken. Een Alp. Hier. In Nederland.

Het is zo makkelijk om er om te lachen. Om er tijdens je lunchpauze over te geiten met je collega's. Om er flauwe grappen over te maken als je biertjes tankt met je vrienden. Het is zo simpel om het af te doen als luchtfietserij.

Het is zelfs te vrijblijvend om te fantaseren hoe het zou zijn om in je eigen land op skivakantie te gaan. Of om je racefiets te pakken om die berg aan de horizon te beklimmen. Of van mijn part hoe het zou zijn om te picknicken met uitzicht op Brussel en Parijs. Want met fantasie alleen blijft de polder zo plat als een pannenkoek.

Megalomaan

Natuurlijk is het een megalomaan plan. Maar dat wil niet zeggen dat het onuitvoerbaar is. Uiteindelijk is het een kwestie van doen. De Chinezen bouwden een Muur, de Fransen bouwden een Eiffeltoren, de Amerikanen bouwden een heel land en in Dubai doen ze niet moeilijk over een wolkenkrabber van een kilometer hoog.

Wij hadden hier nog steeds met natte voeten gezeten als iedereen tegen Lely had gezegd dat hij zijn Afsluitdijk lekker in zijn eigen achtertuin moest aanleggen als hij zonodig een stuk megalomanica wilde bouwen.

Het kan. Echt, het kan. Een berg met skipistes, een weg vol haarspelden, bobsleebanen en een Thialf in de ijle lucht. Plus pittoreske bergdorpjes, een alpenweide, een klaterende rivier en Milka-koeien. En het is ook mogelijk om er geld aan te verdienen. Een berg in de polder kun je uitbaten als toeristische trekpleister. Maar dan moeten we er wel wat aan doen. Met z'n allen. Jij. Ik. Iedereen.

Een Alp bouw je niet in een dag. En zeker niet alleen. Een berg bouw je met een heel land. Er is geld nodig. En energie. En tijd.

Investeren

Als jij het geen probleem vindt om in de tijd van de baas stukjes te lezen op nu.nl, dan heb je er ook geen moeite mee om diezelfde baas een poot uit te draaien. Hij wil vast wel een paar miljoen investeren in een polderberg als jij het hem lief vraagt of hem chanteert met weet-ik-veel-wat.

Niets doen is het makkelijkste wat er is. Ook al kun je zelf niets bijdragen, dan ken je vast wel iemand die dat wel kan. Mail, bel, tweet me. We hebben geologen nodig. En briljante TU-studenten. En projectontwikkelaars. En klimatologen. En politici met lef. En marketeers. En zandsjouwers. En investeerders (koop een bergdorp met je eigen naam!).

We hebben publiciteit nodig. Plus tien of twintig vierkante kilometer grond. Plus een kudde creatieve geesten. En zelfvertrouwen, een Alp aan zelfvertrouwen. Dit kunnen we. Dit doen we.

Die berg komt er. Punt uit.