Anti-Titi

En ja hoor, daar is ie weer. Net zoals vorig jaar in juli. En het jaar daarvoor en het jaar daarvoor en het jaar daarvoor. Ik heb wel eens het idee dat ik de hele maand naar één wielrenner zit te staren: Thomas Voeckler. Door Thijs Zonneveld.

Hij is onvermijdelijk. En erger nog: hij is godsgruwelijk irritant. Van mij mogen alle renners van het Tourpeloton winnen, behalve hij.

Titi noemen ze hem in Frankrijk. Hoe verzin je het. Titi is chouchou van het hele Franse volk. Titi past naadloos in het rijtje Dudu (Jacky Durand), Vivi (Richard Virenque) en Lulu de Fufu (Louis de Funès).

Elk jaar in juli barst de Titimania los. Huisvrouwen staan met hun onderbroeken langs de kant van de weg te zwaaien, pubermeisjes vallen flauw als hij langskomt, opa's huilen als hij ze een petje geeft. En de rest van de wereld vraagt zich af waarom.

Coq au vin

Titi fietst als een coq au vin: zwabberend van links naar rechts over de weg, wapperend met zijn vlerken. In het peloton staat hij bekend als een notoire duw-en-trekker. Hij duikt in gaatjes die er niet zijn, komt onderdoor in bochten waarin je niet onderdoor kunt komen, hij mekkert tegen alle renners die in zijn buurt durven te rijden.

Als je een elleboog tegen je kont voelt, dan weet je al wie het is: Titi. Als er iemand demarreert tijdens een pispauze of de bevoorrading, dan kun je met je ogen dicht raden wie het is: Titi.

Maar ook voor tv-kijkers is Titi een nachtmerrie. Er moeten wielerliefhebbers zijn die denken dat er tweehonderd Titi's rondrijden in de Tour. Want op sommige dagen is Titi de enige renner die in beeld wordt genomen door de Franse regie.

Titi trekt camera's aan zoals een koeienvlaai vliegen lokt. Hij valt aan om op te vallen, en anders neemt hij pontificaal plaats aan de staart van het peloton. Hij deelt geen handtekeningen uit voor de start, behalve als er camera's bij zijn. Alles voor de publiciteit.

Chauvinisme

Titi is het summum van Frans chauvinisme. Neus omhoog, kin omhoog: moi, c'est Titi. Hij doet alsof hij de beste renner van de wereld is, de Franse media doen alsof hij de beste renner van de wereld is, het Franse publiek doet alsof hij de beste renner van de wereld is. En het ergste van alles is dat ze niet eens helemaal ongelijk hebben: Titi is een steengoeie wielrenner.

Titi doet je tenen krommen. Titi laat je bloed koken. Titi is de Franse serveerster die doet alsof ze je niet begrijpt als je vraagt of ze ook brood hebben dat minder dan een maand oud is.

Titi is de gendarme die je auto laat wegslepen omdat je band de lijn van het parkeervak raakt. Titi is de hand van Thierry Henry. Titi is de traditioneel Franse hurk-wc die je drol over je schoenen spoelt als je doortrekt.

En stiekem hoop ik dat hij morgen wint.
 

Lees meer over:
Tip de redactie