Het is treurig dat Ricky van Wolfswinkel naar Sporting Lissabon gaat. Het is nog treuriger dat Stijn Schaars naar Sporting Lissabon gaat. Door Kees Jansma

Niet dat ik neerbuigend wil doen over Sporting, want in een ver verleden, toen ik shirts spaarde van de clubs die ik bezocht, nam het fraaie groen-witte van de tweede ploeg van Lissabon de meest prominente plaats aan mijn vol behangen muur in.

Ik kijk ook niet neer op de Portugese competitie, want al wemelt het bij Porto en Braga van de buitenlanders en vooral Brazilianen, zij domineerden het voorbije seizoen de Europa League en dat zie ik Nederlandse clubs niet zo snel doen.

Maar toch, ondanks de ambiance bij de topwedstrijden daar, ondanks de mentale veerkracht van hun topclubs in Europese wedstrijden, acht ik de overstap van Van Wolfswinkel en Schaars te opportunistisch. Zij waren en zijn nog volop in ontwikkeling.

Bundesliga

Van Wolfswinkel kende een goede eerste helft van dit seizoen en een minder goede tweede en leek mij inderdaad toe aan een nieuwe stap in zijn loopbaan, maar dan vooral in Nederland. FC Twente bijvoorbeeld. Of FC Groningen.

Of misschien de Bundesliga, waar hij in een andere omgeving dan de Utrechtse bij een subtopper als spits weer aan meer doelpunten zou kunnen toekomen.

Een vijfjarig contract bij Sporting is best mooi voor Ricky, maar ik ben van mening dat met een ander aantrekkelijk tussenstation na FC Utrecht hij uiteindelijk hoger en verder kan reiken dan Sporting.

Volwassen spel

Van Wolfswinkel is nog niet volgroeid en ik vrees dat men bij Sporting, dat snakt naar succes, meteen alles van hem verwacht: volwassen spel, goals en beslissende acties. Daar had hij in Utrecht soms al moeite mee.

Ik bedoel het niet cynisch, maar Van Wolfswinkel mag bij eventueel mislukken in Lissabon niet afglijden tot een door Europa dolende aanvaller die eens beloftevol was. Stijn Schaars is natuurlijk al veel verder dan Ricky. Hij is AZ inderdaad ontgroeid. Schaars schuurt tegen Oranje aan.

Hij raakte ietwat gefrustreerd toen hij in de winterstop geen transfer bewerkstelligde, maar behaalde met AZ uiteindelijk toch de knappe vierde plaats. Schaars had gewoon naar PSV moeten gaan.

Onder druk presteren

Ik vind hem tijdens de trainingen en invalbeurten bij het Nederlands elftal al behoorlijk scherp en verbeterd en hij zou zich ongetwijfeld als gewichtig PSV'er die onder druk moet presteren nog veel hebben kunnen manifesteren.

PSV zat op hem te wachten en wachtte te lang, vond Stijn, en dat zal dan wel. Maar ik meen dat hij bij een Nederlandse topclub meer zekerheid op niveauverbetering heeft dan tijdens het ongewisse avontuur in Portugal.

Belangrijker nog: de Nederlandse competitie zal beiden missen. Ik zal hen missen. Een Portugese subtopper neemt onze subtoppers moeiteloos over. Straks verliezen we ook nog Strootman en/of Toornstra.

Hollandse alternatieven

Voor Ricky waren er wellicht geen Hollandse alternatieven en Stijn wilde per se naar het buitenland. Ze hebben vast en zeker heel bewust hun keuzen gemaakt en argumenten als de mijne naast zich neergelegd.

Ik gun Van Wolfswinkel en Schaars best geluk en triomf. Maar wie bekommert zich om de frustraties van het vaderlandse clubvoetbal? En om de mijne?