Nadat Vladimir Poetin hem aan het hart had gedrukt, dacht Sepp Blatter dat hij werkelijk alle vrijbrieven ter wereld in zijn bezit had om te gaan doen wat hij wilde. Door Mart Smeets.

Omdat hij De Telegraaf aan zijn zijde wilde, bedacht hij de fantastische truc Johan Cruijff aan boord te halen.

"Laat hij eerst eens opschrijven wat hij van me wil", was het nuchtere en correcte antwoord van J.C.

De raad van commissarissen van Ajax en het hitteschild van Blatter: er zijn baantjes in de wereld waar niet iedereen voor in de wieg gelegd is, nietwaar?

Wie alt?

De oude Zwitser lachte gemeen. Hoe heette die bijna vergeten Amerikaan ook al weer, die man in de USA ooit zei dat hij alles van voetbal (ons voetbal!!!) wist.

Harry of Henry...leefde hij nog wel? Ja, natuurlijk Henry Kissinger, dat was nog eens een trouvaille. Blatter vroeg zijn secretaris Kissinger te googelen. "Wie alt?", vroeg de voetbalbaas. "Eighty-eight", was het brommende antwoord.

Blatter knikte. Zo moet hij ze hebben; op leeftijd of briljant, of briljant geweest, of is dat een gek idee? Is Kissinger onbereikbaar hoog gestegen, onvoorspelbaar en onvoorstelbaar. Of is hij slechts knetter oud, broos en opgeraapt uit rusthuis 'De laatste haven'.

Toppers

Kissinger was een fantastisch idee. Internationaal befaamd onderhandelaar; die ruikt omkoperij binnen een straal van 6000 kilometer. Blatter zette een plaatje op in zijn auto. Hij hoorde een mooie stem; het schijfje was uit de erfenis van Juan Antonio Samaranch. Wie zong daar eigenlijk zo mooi?

Blatter las de naam van de hoes: Placido Domingo. Was dat niet een van de mondiale Toppers? Spaans sprekend, internationaal denkend, kende veel toonhoogten. Blatter belde zijn secretaris: "Nodig die Placido ook maar uit op het hoofdkantoor, die haalt de valszingers er meteen uit."

Tevreden leunde de Zwitserse baas achterover. Nu nog een kleurling erbij, maar mocht je dat ook hardop zeggen?

Koffie

Nee, beter van niet. Hij dacht eerst aan Michael Jordan, toen aan Grace Jones en direct erna aan Marion Jones. Met een van die Jones-dames was iets, maar wat ook weer? Hij drukte op de serviceknop van zijn bureau en bestelde koffie.

Terwijl de bestelling binnenkwam trok een zachte rimpeling van geluk over het hoofd van de kleine man. Koffie, hoe kon hij het missen... Kofi Annan, briljant idee, heel Afrika in enen ingepakt. Iedereen daar tevreden en de man wist wat reizen was, hoe je nietszeggend openingen en sluitingen moest bijwonen en hoe de gedragsregels van de groten der aarde waren: aanwezig zijn en op tijd declareren.

Koninklijke bloede

Vlak voor het slapen gaan pakte Blatter nog even zijn bloknootje en schreef voorzichtig op: Erica Terpstra (met aantekening: Hollanderin, sehr grosses Enthousiasmus!), Bernie Ecclestone (sehr reich und sehr alt), Rod Laver (want er moest een linkshandige bij zijn), de broer van Ryan Giggs en Rita Verdonk.

Er viel hem nog een naam te binnen: Mohamed Al-Fayed. Met hem waren werkelijk alle honken bezet: rijk, moslimwereld, invloedrijk en visionair. En hij had toch ook iets met Koninklijke bloede gehad.

Gered

Verrek ja, dat aspect ontbrak nog. Wie o wie? Ineens klikte het in zijn hoofd en hij schreef snel op: Prins Laurent Benoît Baudouin Marie van België. Zie zo, ook die kant van de maatschappelijke ladder was vertegenwoordigd.

Hij werd licht moe. Nog even zijn warme melk opdrinken en... Ai, ineens wist hij het. Blatter ging recht overeind zitten, er trok een meesterlijke glimlach over zijn gezicht en met fiere blokletters schreef hij neer: Cock Jol.

De oude Zwitser knipte het licht uit. De voetbalwereld was gered.

Thijs Zonneveld is op vakantie. Tijdens zijn afwezigheid rouleren de vaste NUsport-columnisten Mart Smeets en Kees Jansma op deze plek.