Geachte heer Dennis Bergkamp,
Het zijn allemaal leugens. Er zijn mij woorden in de mond gelegd. Ik ben erin geluisd. Die smeerlappen van nu.nl hebben telefoongesprekken met mij opgenomen. En ze hebben fictieve e-mails en notulen gelekt. Door Thijs Zonneveld.

Precies een week geleden stond er op deze plaats een column. Zogenaamd van mij. Daarin noemde ik u een klapkoe.

Een klapkoe, dat is zomaar een rund uit de kudde van Johan Cruijff, dat applaudisseert bij alles wat de Grote Herder zegt.

Zo eentje die met een tutu door een brandende hoepel springt als de chef dat eist. En daarna zijn voeten kust omdat hij toevallig JC heet. Niet denken, maar klappen.

Marketingmaffiosi

Klapkoe, hoe komen ze erop? Ik heb zoiets nooit gezegd. Nóóit. Ik durf het niet eens te denken. Het is vast het werk van dat PR-bureau van Rik van den Boog. Die marketingmaffiosi bewegen hemel en aarde om Johan Cruijff en zijn discipelen zwart te maken.

Ze hebben overal mannetjes zitten. Ook bij de redactie van NU.nl. Ze zwaaien met een paar bankbiljetten of de belofte van een pikante primeur en hatsiekiedee: ze hebben weer een stukje van de media onder controle.

Ik heb de afgelopen week honderden reacties gehad naar aanleiding van die column (die ik dus niet geschreven heb – nee, écht niet!). Ik werd uitgemaakt voor zeikerd, azijnpisser, klootzak, eikel en dikke tyfusmongool.

Doodgekontjeknald

Ik heb doodsbedreigingen gekregen. En terecht natuurlijk. Wie Dennis Bergkamp een klapkoe noemt, die verdient het om ritueel te worden doodgekontjeknald op het dichtstbijzijnde Cruijff Court.

U bent natuurlijk helemaal geen klapkoe. U heeft gewoon precies dezelfde mening als JC. Dat lijkt misschien een beetje toevallig, maar dat is het niet. U en JC denken hetzelfde over voetbal omdat u er verstand van heeft. Niet van dat gymleraarachtige, Vangaalsiaanse voetbalverstand, maar écht voetbalverstand. Driehoekjes enzo.

Dat snappen alleen voetballers die ooit de beste van de hele wereld zijn geweest. De rest niet. Wij, de leken, zien tweeëntwintig mannetjes die achter een bal aanrennen; u ziet ruimtes, mogelijkheden, kansen, goede voetballers met een slechte techniek en slechte voetballers met een goede techniek. Wij zien een spel, u ziet de kunst.

Pizzabakker

Ik sta aan uw kant, geachte heer Bergkamp. Ik geloof in u. Of u nu trainer, Hoofd Opleidingen of notulist van de ledenraad wordt. En trouwens ook als u een carrière als pizzabakker, kernfysicus of ijscoman nastreeft. Wie een bal in een kruising kan schilderen, die kan toch zeker ook wel een Pizza Hawaï boetseren, een sorbet in elkaar flansen of beton in een kernreactor storten. Voetbalverstand kan alles.

Ik ben ervan overtuigd dat u Ajax gaat redden, samen met de Verlosser. Paar jeugdtrainers eruit, de medische staf vervangen, het bestuur wieberen – en dan komt alles goed. Zeker weten.

En mocht iemand iets negatief over u hebben geschreven onder mijn naam, dan bij deze:

Veertienmaal excuses,
Uw nederige klapkoe