Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Bas Dost. Door Thijs Zonneveld.

Tot vorige week was Bas Dost de reservespits van Heerenveen. Zomaar een voetballer. Die van dat voetbalplaatje dat je al minstens twintig keer dubbel had. Met een naam die het ene oor inging en het andere oor weer uit. Maar die tijd is voorbij. Sinds deze week draait de hele wereld om Bas Dost.

Een kleine greep uit het nieuws: Bas Dost naar Ajax. Bas Dost naar Feyenoord. Bas Dost naar Groningen. Bas Dost niet naar Ajax. Bas Dost spant arbitragezaak aan. Bas Dost slaapt in Ajax-pyjama. Bas Dost verliest arbitragezaak. Bas Dost kost drie miljoen. Bas Dost kost zeven miljoen. Bas Dost is teleurgesteld. Bas Dost is een geldwolf. Bas Dost zit stuk . Bas Dost doet mee aan training. Bas Dost misschien toch naar Ajax in volgende transferperiode. Bas Dost niet naar Ajax in volgende transferperiode. Bas Dost krijgt sms van Danny Blind. Bas Dost praat met trainer. Bas Dost geeft geen commentaar.

Bas Dost was overal. Bas Dost zat in iedere tv-uitzending, stond op de voorpagina’s van alle kranten, was het gesprek bij ieder koffieautomaat. Alles wat Bas Dost deed was van levensbelang. Bas Dost in een muf zaaltje in Zeist haalde alle journaals. Bas Dost lopend over een trainingsveld: breaking news.

Bast Dosten

Er was niets anders meer dan Bas Dost. Ik zag twee miljoen Bas Dosten op een Egyptisch plein. Ik zag Bas Dost als een orkaan over Queensland razen. Ik zag de Bas Dost van Buitenlandse Zaken uitleggen waarom hij niets gedaan had om een executie in Iran te voorkomen.

Eigenlijk gebeurde er niets (de reservespits van Heerenveen bleef de reservespits van Heerenveen), maar juist daarom was het zo intens.

Het is me een raadsel hoe ik ooit heb kunnen leven zonder al dat Bas Dost-nieuws. Hoe kon mijn wereld draaien zonder dat ik wist dat Bas Dost in een Ajax-pyjama slaapt? Hoe deed ik het licht uit om te gaan slapen terwijl ik niet wist van wie Bas Dost die dag een sms’je had gekregen?

Bas Dost

Bas Dost is een nationale verslaving geworden. We moeten alles (maar dan ook alles) weten over Bas Dost. Maakt het uit dat de wereld in de fik staat – wij hebben Bas Dost. Hype? Welnee. Bas Dost is de allerbeste spits van het heelal. Laat Luis Suarez maar lekker naar Liverpool gaan. En Fernando Torres naar Chelsea. Allemaal gepruts in de marge. Bas Dost, mensen, Bas Dost.

Dit land basdostiseert. Wij zijn goed in hele kleine dingen heel erg belangrijk te maken. Welk liedje we spelen op het Eurovisiesongfestival bijvoorbeeld. Of wie de Voice of Holland wint. Het NOS-journaal trekt alleen veel kijkers als we zitten te wachten op Boer Zoekt Vrouw. Maar het belangrijkste van alles is natuurlijk Bas Dost.

Bas Dost-zender

Ik pleit voor een aparte Bas Dost-zender op tv. 24 Uur lang onafgebroken Bas Dost-nieuws. Al zijn bewegingen moeten worden geregistreerd, zodat we eindelijk te weten komen met welke hand Bas Dost zijn tanden poetst, hoeveel suikerklontjes Bas Dost in zijn koffie kiepert en of Bas Dost scheten laat als hij ’s avonds op de bank zit.

Ik kan niet wachten om te weten waarmee Bas Dost iedere morgen ontbijt.

Ik gok op een broodje gebakken lucht.