Geen rolkoffertje. Geen D&G-tasje. Geen sporttas met honderd vakjes en de naam van de sponsor erop. Maar gewoon een plastic zak. Door Thijs Zonneveld.

Een man in een schaatspak sjokte naar de rand van het meer. Hij moest een Nederlands Kampioenschap op natuurijs schaatsen. Hoe hij heette weet ik niet.

Maakt ook niet uit. Alle marathonschaatsers hebben ongeveer dezelfde naam. Grat Fokkema. Douwe Plunder. Durk Fabriek. Willem Hut. Hannes Vries. Zoiets.

Je hoort namelijk zo’n naam te hebben als je marathonschaatser bent. Of misschien word je wel marathonschaatser omdat je zo’n naam hebt.

Snackbar Piet

Hij droeg een plastic zak met zijn schaatsen erin. De zak was wit met rode lettertjes erop. Niks speciaals. Eentje van de snackbar om de hoek (‘De lekkerste friet komt van Snackbar Piet’). Of van de buurtsuper (‘Buurtwinkel Nel – wij helpen u wél’). Misschien wel van de slager (‘Koop uw vlees van slager Kees’).

Die plastic zak was niet uitgekozen. Het was gewoon de eerste de beste zak die Grat, Douwe, Durk, Willem of Hannes de avond ervoor had kunnen vinden toen hij iets zocht om zijn schaatsen in te doen.

Sporttas

Ik wist niet eens dat het nog kon, zo’n plastic zak. Ik dacht dat zo’n lullig plastic dingetje al jaren niet meer mocht worden gebruikt als sporttas.

Bij geen enkele sport. Ik zie mezelf nog aan komen lopen bij de plaatselijke voetbalclub, op een zaterdagochtend twintig jaar geleden, huilend omdat mijn moeder m’n voetbalspullen in een plastic zak van de groenteboer (‘De lekkerste biet komt van Groenteboer Piet’) had gepropt. Ben ik het hele jaar om uitgelachen. En ik heb nog steeds een bietjesfobie.

Ajax

Plastic tassen zijn voor losers, dacht ik. Hoe beter de sporter, hoe exclusiever zijn sporttas. De spelers van Ajax overbruggen de twintig meter tussen spelersbus en kleedkamer met een kek rolkoffertje. Die van Internazionale laten hun koffers dragen door de materiaalman – het enige wat ze zelf sjouwen is een krokodillenleren Dolce&Gabbana-zakje met toiletspullen.

Roger Federer heeft een gepimpte tennistas met driehonderdachtenveertig vakjes, Tiger Woods laat zijn golftas met zijn eigen logo achter zich aan dragen door een professionele tassendrager en Cristiano Ronaldo hangt de metroseksueel uit met een handtas die speciaal voor hem gemaakt is.

IJs is ijs

Maar bij Gratdouwedurkwillemhannes zou het niet eens in zijn hoofd opkomen om zijn schaatsen in een rolkoffer, een tas met duizend ritsjes of een Gucci-zakje te stoppen. Rot een end op, man. IJs is ijs, sneeuw is sneeuw, en een tas is een tas. Als er hengsels aan zitten, dan is het allang best.

Gratdouwedurkwillemhannes haalde zijn schaatsen zonder een spoor van gêne uit zijn plastic zak, trok ze over zijn blote voeten, zette zijn muts recht en schaatste het ijs op. De zak gooide hij niet weg, hij moffelde ‘m niet tussen de spullen van iemand anders.

In plaats daarvan wapperde hij er nog even mee, streek het plastic glad en vouwde het zakje netjes op. Daarna stopte hij het in de achterzak van zijn jack om er zeker van te zijn dat hij het niet kwijt zou raken. Groot gelijk had hij.

Het was een schitterende plastic zak.