Paul de Octopus verzoop deze week in zijn eigen aquarium. Het Orakel is dood. Leve het Orakel! Door Thijs Zonneveld.

Hoera. Paul is dood. Nee, dat bedoel ik niet lullig. Al geloof ik niet dat er één Nederlander, Duitser of Argentijn mee zit dat Paul de Octopus ten prooi is gevallen aan de lange tentakels van De Dood.

Toen Paul onze nederlaag van tegen Spanje in de finale van het WK voorspelde, kreeg hij doodsbedreigingen. Paul moest worden gefrituurd. Of in het haaienbassin worden gegooid. Of stikken in een mossel.

Stress

Arme Paul. Of hij nu werd vermoord of ten onder is gegaan aan de stress – hij is het slachtoffer van zijn eigen succes. Hij werd gebombardeerd tot Orakel en daarna afgerekend op zijn goede voorspellingen.

Octo Paul was een ziener. Hij voorspelde tijdens het WK de afloop van acht wedstrijden op rij. Dat is geen geluk. Dat is veel meer dan dat. De kans dat hij per ongeluk acht keer op rij uit het juiste bakje mosselen at (die met de vlag erop van het winnende land) is namelijk 0,11 procent.

Selffulfilling prophecy

Paul was zo goed was omdat iedereen dácht dat hij zo goed was. Paul was een selffulfilling prophecy. Met geloof en bijgeloof werkt het vaak zo. Als je gelooft dat je beter speelt omdat je een kruisje slaat voor de wedstrijd of een balansbandje draagt – dan is het ook zo.

Ik weet zeker dat er spelers van het Nederlands Elftal waren die een minimomentje van teleurstelling hadden toen Paul hun nederlaag in de finale voorspelde. Misschien werd er in het achterhoofd van – pak ‘m beet Arjen Robben – wel een heel klein stukje twijfel geplant. Precies groot genoeg om die ene bal niet in het doel maar tegen de rechtervoet van de Spaanse keeper te schieten.

Maradona

Diego Maradona had Paul door. De beste voetballer ooit legde de schuld van de nederlaag van Argentinië (0-4 tegen Duitsland) volledig op het bordje van het achtarmige orakel.

Ik zie de dood van Paul vooral als een kans. In de aanloop naar het volgende WK gaat er uiteraard ergens een nieuw Orakel opstaan. Een blinde kakatoe uit Venezuela ofzo. Of een albino dwergpinguïn uit de dierentuin van Moskou. Misschien wel een Franse poedel die netjes een bergje poept op de vlag van zijn favoriete land.

Wij moeten al die dieren voor zijn. We moeten het heft in eigen handen nemen, want een selffulfilling prophecy kun je sturen. Als wij een Nederlands beest tot de Nieuwe Paul bombarderen, dan kunnen we zijn voorspellingen beïnvloeden. En daarmee het WK.

Goudvis

We hebben een beest nodig dat we kunnen trainen om altijd voor Nederland te kiezen. Ik ben de afgelopen dagen tevergeefs op zoek geweest. Mijn goudvis is inmiddels afgevallen. Die dreef na drie dagen training (alleen maar roodwitblauw visvoer eten) met zijn buik omhoog in zijn kom.

De eenden in de sloot bij mij voor de deur waren ook geen goed idee. Ik kreeg het er niet ingeramd dat ze alleen maar Hollands witbrood mogen eten – als ik ze croissant, pizza of hamburgerbolletjes voer, dan springen ze er ook bovenop.

Dus bij deze een oproep: train uw huisdier. Leid uw kanariepiet, labrador of lapjeskat op tot Orakel. Eentje die overal en altijd kiest voor Oranje. Als we dan geen wereldkampioen meer worden, dan weet ik het ook niet meer.

Aanmeldingen naar b.van.marwijk@knvb.nl.