De winnaar van de Tour de France zat op een stoel en praatte in een bosje microfoons. Hij had het over vies vlees. En ik dacht aan zomaar een Chinees. Door Thijs Zonneveld.

Er zijn negen miljoen fietsen in Peking, maar er was maar één Fuyu Li. De beste wielrenner van het China was ploeggenoot van Lance Armstrong, knecht van The Boss.

Maar hoe bekend hij in eigen land ook was: hier kende niemand hem. Hij was zomaar een Chinees. Dit voorjaar werd er een minieme hoeveelheid van het groeihormoon clenbuterol in zijn urine werd gevonden.

Fuyu verdedigde zich door te zeggen dat hij vervuild vlees had gegeten. Niemand geloofde hem. Hij werd voor twee jaar geschorst. Wat Fuyu Li nu doet, weet niemand. Hij is van de aardbodem verdwenen.

Nul

Een nul. Dan een komma. Een nul. Nog een nul. Nog een nul. Nog een nul. Nog een nul. Nog een nul. Nog een nul. Nog een nul. Nog een nul. Nog een nul. Nog een nul. En dan een vijf. Vijftig picogram clenbuterol zat er in een stukje pis van Alberto Contador.

Volgens Doctor Wikipedia is een picogram water een druppeltje met een diameter van ca. 1,2 micrometer. Ik kan me niets voorstellen bij een micrometer, maar het klinkt heel klein.
Volgens Alberto kwamen die picogrammen uit een stuk vies vlees.

Er had ergens een hele gemene boer een spuit in een koeienkont gezet, die koe was door een slager uit elkaar getrokken, een stuk ervan was door iemand naar Frankrijk meegenomen, een stuk van het stuk was in de keuken van de Astana-ploeg beland – en daar had Alberto er van gegeten.

Schoonmoeder

Op het eerste gezicht klinkt het als een smoes die zo mee kan in het rijtje ‘het was voor mijn hond’ en ‘mijn schoonmoeder heeft het gedaan’. Het is heel makkelijk om El Pistolero af te knallen en op de hoop van afgeschoten ex-helden te gooien.

Het kan ook moeilijk. Alberto Contador werd in de Tour iedere dag gecontroleerd. Een middel als clenbuterol is heel goed opspoorbaar. Bewuste inname ervan staat gelijk aan zelfmoord. Bovendien moet je er een hele sloot van innemen om er harder van te fietsen.

Met 50 picogram clenbuterol rij je nog geen picometer sneller een berg op. Onderzoek heeft uitgewezen dat clenbuterol kan worden gevonden in vervuild vlees (heel, heel soms) en in vervuilde voedingssupplementen (soms).

Koeienkont

Er zijn drie mogelijkheden. 1. Alberto heeft een microdosis clenbuterol genomen: hij is zo dom als het achtereind van een koeienkont: 2. Alberto is een geweldige medicijnman, toneelspeler en strateeg: de picogrammen clenbuterol zijn een afleidingsmechanisme voor iets veel ergers: 3. Alberto heeft een stuk vies vlees gegeten.

Ik weet wel waar het gaat eindigen. Contador gooit er nog een paar advocaten en deskundigen tegenaan, hij krijgt de steun van wielerbonden, bobo’s, ploegleiders en organisatoren omdat hij de beste renner van de wereld is – en het loopt met een sisser af.

Hij mag zijn Tourzege houden en hij krijgt geen twee jaar schorsing. En waarschijnlijk is het nog terecht ook. Volgend jaar fietst hij gewoon weer in de Tour en is deze affaire slechts een voetnoot in de geschiedenis.

Ik hoop maar één ding. Dat er iemand straks ook aan zomaar een Chinees denkt. Als die nog ergens te vinden is.