De dokter van Ajax sloeg een hamertje tegen zijn knie. Op dat moment viel het kwartje. Verrek, dacht Mounir El Hamdaoui, mijn sportzaak. Door Thijs Zonneveld.

Mounir op een bankje bij de dokter van Ajax. Hij gaat zo meteen zijn contract tekenen. Eindelijk; hij móet weg bij AZ. Vorig jaar moest hij de motivatie al uit de puntjes van zijn tenen halen.

Hij schold op medespelers, op scheidsrechters, op zichzelf. Hij wilde zo graag naar Barcelona of Londen, maar vanuit Alkmaar reden er vrijwel alleen treinen naar Hoorn, Den Helder en Castricum.

Misschien zou het met een overstap op Amsterdam Centraal wel lukken. De dokter geeft een tikje tegen zijn knie. Verrek. Die sportzaak.

Sportshop Kralingen

SALE TOT 70 % KORTING, staat er op de website van Sportshop Kralingen. De tekst stuitert van links naar rechts over het scherm. Dat heel Rotterdam het maar ziet: actie bij Sportshop Kralingen.

Voetbalschoenen voor een prikkie, tennissokken drie paar halen twee betalen, Jabulani-ballen met extra veel zwabber.

Slechte tijden

Ach ja, je moet iets om klanten te lokken. Het zijn slechte tijden voor Sportshop Kralingen. Dat ligt niet aan de economische crisis. Het ligt aan Mounir. Mounir is de eigenaar van de winkel, samen met zijn broers.

Sinds bekend is geworden dat Mounir onderhandelt met die club uit 020 is het stil in de Sportshop. Dat is niet vreemd. Een sportzaak van een Ajax-spits in hartje Rotterdam is ongeveer net zo rendabel als een bikiniboetiek op Nova Zembla.

Met heel veel geluk loopt er ergens in juli (als het kwik boven de -20 stijgt) een dronken ijsbeer naar binnen voor een kek bikinitopje – maar meer wordt het niet.

Rodecijfertjesallergie

In plaats van zijn contract te tekenen, eiste Mounir uit broeder- en portemonneeliefde dat Ajax de rode cijfers van Sportshop Kralingen zou compenseren. Maar helaas voor Mounir heeft Ajax sinds kort rodecijfertjesallergie.

Plus een penningmeester met een rekenmachine en een glazen bol. Stel je voor: alle onkosten van de Sportshop in Rotterdam worden doorberekend aan Ajax. Dat betekent dat een steen door de ruit bij Sportshop Kralingen niet alleen rinkeldekinkel voor de spits van Ajax is, maar ook dat de rekening in 020 terechtkomt. Dubbel prijs: het moet de natte droom van iedere Feyenoord-hooligan zijn.

Ik heb een kwartiertje gesurft over diverse Feyenoord-forums. Daar wreven de Capuchons en de Petten zich al in de handen. Er werd gefilosofeerd over klinkers door de ramen, over molotovcocktails door de brievenbus, over een kakkerlakkenkolonie tussen de trainingspakken.

Sulejmani

Dat zijn niet zomaar een paar rode cijfertjes. Dat is een grote rode vlek die uitdijt als olie in de Golf van Mexico. Naast de kosten van Mounir en Sportshop Kralingen zou zelfs de zestien miljoen voor Miralem Sulejmani een koopje (SALE! 70% KORTING!) zijn.

En dus zit Mounir voorlopig maar op de bank bij AZ. De frustratie groeit, de motivatie daalt. De conducteur schreeuwt: ‘Station Alkmaar, eindpunt!’ en Mounir vervloekt zijn eigen Sportshop in Kralingen.

Misschien is die bikiniboetiek op Nova Zembla zo’n slecht idee nog niet.