Een schitterende schijnbeweging

Beste meneer Bert, Het duurde even, maar ik snap het. Ruud van Nistelrooij gaat niet mee naar het WK. Ahem ahem.

Schaarbeweging. [schaar-be-we-ging], de (v). Schijn- of passeerbeweging in het voetbal, die bedoeld is om de tegenstander op het verkeerde been te zetten, waarna hij gepasseerd kan worden.

Ruud haalt zijn oude niveau niet, zei u. Ruuds botten worden stram, de knie speelt op en hij ruikt niet meer zo goed met zijn neusje voor de goal. En u heeft teveel alternatieven. U kunt Robin van Persie in de spits zetten, en Klaas-Jan Huntelaar, en Dirk Kuijt, en als het écht moet zelfs Ryan Babel.

De beweging wordt uitgevoerd door te doen alsof de bal met de buitenkant van de ene voet meegenomen wordt, maar dan het been over de bal heen of achter de bal langs te bewegen.

Doel

Ruud heeft een jaar lang gerevalideerd met maar één doel: het WK. Hij vertrok uit Madrid naar Hamburg met maar één doel: het WK. Hij schrapte een paar nullen op zijn salarisstrookje met maar één doel: het WK. De Duitse competitie, de beker, Europese cups: het zal hem zijn reet roesten. Hij wil pieken in Zuid-Afrika. Maar u selecteert doodleuk een halfgeblesseerde spelverdeler, een Milanese bankzitter, een werkpaard en een blind paard.

Vervolgens wordt de bal met de buitenkant van de andere voet meegenomen.

Vlaggen uit

In Denemarken gingen afgelopen maandag de vlaggen uit, in Kameroen werd 11 mei uitgeroepen tot nationale feestdag (No-Ruud-day) en in Japan steeg de koers van de yen met euro’s tegelijk. In Brazilië werden tot diep in de nacht massale samba’s gedanst en in Griekenland gingen honderdduizenden mensen de straat op om de niet-selectie van de gevaarlijkste spits van het noordelijk halfrond te vieren.

Mits goed uitgevoerd, is de schaarbeweging een zeer effectieve schijnbeweging.

Oorlelverrekking

Ze geloven het allemaal, meneer Bert. Ze tuinen er met open ogen in. Als Ruud straks op het aller-, aller-, allerlaatste moment wordt opgeroepen omdat Ryan Babel een ernstige oorlelverrekking oploopt, breekt er algehele paniek uit bij alle concurrenten.

Voorstoppers barsten in huilen uit, coaches vragen zich af waarom ze in godsnaam niet een paar extra houthakkers hebben geselecteerd. Een paar intikkers, kopballetjes en kanonskogels van Ruud later is de wereldtitel binnen.

Ruud uit de selectie knippen: mooier kan een schaarbeweging niet zijn. U was vroeger een aardige linksbuiten, maar deze schijnbeweging is de schitterendste van uw hele carrière. En nu maar hopen dat u het toneelstuk nog een paar weken volhoudt. Timing is alles, geheimhouding is essentieel. Er mag niets, maar dan ook niets, naar buiten komen. Ik beloof dat ik niks zeg.

Hartelijke groeten,

Thijs
P.S. Deze brief vernietigt zichzelf na lezen.

NUwerk

Tip de redactie