Beste meneer Bert, Doe uw ogen dicht en denk aan uw assistenten. Frank de Boer. Philip Cocu. Cookie Voorn. Hoeveel Nol de Ruiters telt u? Door Thijs Zonneveld

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit helemaal heb begrepen waar assistent-trainers nu eigenlijk voor dienen. De meeste assistenten sloffen over het veld met een trainingsjack (waarom dragen ze eigenlijk trainingsjacks?) strakgespannen over hun buikje.

Verzetten een paar oranje pilonnetjes. Roepen ‘hup!’ en ‘duel!’ naar spelers in felgekleurde hesjes. Staan met de armen over elkaar en de noppen (waarom dragen ze eigenlijk voetbalschoenen?) van hun rechterschoen op een ongebruikte bal. Doen alsof ze het spel observeren en vragen zich ondertussen af of ze zometeen bij de lunch twee of drie kroketten zullen nemen.

Twintig jaar geleden, tijdens het WK van 1990, was meneer Leo de coach van het Nederlands Elftal. Zijn assistent heette Nol. Nol was geen goed paard en ook geen goede ruiter. Wat Nol precies deed bij Oranje, dat wist niemand. Hij slofte rond, verzette pilonnetjes en vroeg zich af hoeveel kroketten hij zou nemen.

En ’s avonds, op zijn hotelkamer, maakte hij aantekeningen. Hij schreef op wat er fout ging (alles), hij noteerde welke spelers onbeschofte klotejochies waren (allemaal behalve Jan Wouters) en hij uitte zijn verwachtingen (niks, nakkes, nop) voor het toernooi. En o ja, meneer Leo was een publiciteitsgeile toneelspeler zonder inhoud.

Vunzige verhalen

Het werd niks op het WK van 1990. Meneer Leo zei dat hij ooit nog wel eens verhuisdoos 13 zou opentrekken – een doos van Pandora vol met vunzige verhalen en straatjeschoonvegende anekdotes. Maar Nol is hem voor geweest. En omdat hij meneer Leo publiciteitsgeil noemde staat Nol nu zelf met rode koontjes in de schijnwerpers.

Het wemelt bij het Nederlandse Elftal traditiegetrouw van de Nollen. Nol van Hanegem zei dat hij meneer Dick de volgende keer op zijn bek zou slaan als het weer in zijn karig begroeide schedel zou opkomen om Arjen Robben te wisselen. Marco van Basten werd ‘geassisteerd’ door Nol Witschge, Nol van ’t Schip en Nol Menzo omdat je vier man nodig hebt om te klaverjassen.

Louis van Gaal wordt zijn hele leven al bijgestaan door zijn eigen kloon Nol Jonker. Nol Jonker verzet niet alleen pilonnetjes, maar hij haalt ook koffie, tankt meneer Louis’ auto en op koude winteravonden gaat hij een uur voor meneer Louis’ bedtijd in diens bed liggen om het matras op te warmen. Benieuwd wanneer Nol Jonker zijn verhuisdoos 13 opentrekt.

Materiaalman

Want laat één ding duidelijk zijn, meneer Bert: de verhuisdoos gaat ooit een keer open. Ja, óók bij uw assistenten Cookie Nol, Nol de Boer en Nol Cocu. En anders wel bij een speler, de materiaalman of de fysio. Als het niet volgend jaar is, dan wel in 2030.

Iedere bondscoach krijgt een etiket. Meneer Leo werd Don Ballon, meneer Dick werd de Man Van De Slechtste Wissel Ooit, meneer Guus stak zijn head in other players ass en meneer Marco was gewoon een pannenkoek.

U kunt drie dingen doen. Optie 1: uw assistenten na het WK in hartje Johannesburg droppen met een bordje ‘Nelson Mandela is een publiciteitsgeile toneelspeler’ om de nek. Optie 2: Een nachtelijk bezoekje aan de zolder van uw Nollen brengen met een papierversnipperaar. Optie 3: Wereldkampioen worden. Bent u voor de eeuwigheid van al het gemekker af.

Dat lijkt me geen moeilijke keuze.

Hartelijke groeten,

Thijs (die denkt dat er in zijn verhuisdoos 13 kerstlampjes zitten, maar dat voor de zekerheid toch even gaat controleren)