Beste meneer Bert, Hiep hiep hoera! Het is deze week feest bij u thuis. Door Thijs Zonneveld

Schoonzoon Mark sleepte de eerste prijs van het seizoen binnen: de Duidelijketaalprijs 2010.

Wat zullen al die andere internationals jaloers zijn. Zeker weten dat Wesley Sneijder er drie Hummers, een Porsche en een Yolanthe voor over had gehad om die Duidelijketaalprijs te winnen. Ruud van Nistelrooij stelde zich een paar weken geleden beschikbaar voor Oranje – alleen maar om in aanmerking te komen voor de Duidelijketaalprijs.

En Demy de Zeeuw deed maandenlang de ene boude uitspraak na de andere (‘Ik ben blij dat ik bij AZ weg ben’, ‘Het is lekker onrustig bij PSV’, ‘Ajax wordt kampioen’) om de aandacht van de jury te trekken. Allemaal voor niets geweest.

Die Mark. Ouwehoeren kan-ie. Dat wist u al langer. Op verjaardagen en met Kerstmis houdt hij niet op met ratelen.

Of het nu gaat over het weer, de politiek, de beste manier om piepers te jassen of onderbroekkleur van Arjen Robben: Mark zet er boompje over op. Aan het eind van de avond staan er zoveel bomen dat u er het bos niet meer door ziet.

Kwebbelkoning

Mark is een taalvirtuoos. Een kwebbelkoning. De jury van de Duidelijketaalprijs raakte niet uitgesproken over zijn scherpe tong. Hij spreekt Nederlands, Limburgs en Duits. En meestal allemaal door elkaar.

‘Wir haben beschlossen die Bal maar in die Tore te schossen und hatsfalderee hatsiekiedee das war wieder drei Punkte in die Knippe.’ Als hij met zijn voetbalschoenen net zo mooi zou kunnen schilderen als met zijn tong, dan had hij zo in het rijtje Rembrandt Mondriaan Cruijff gepast.

Scrabbleregels

Marks taaloverwinning was geen verrassing. Hij wint ook altijd de scrabblecompetitie bij het Nederlands Elftal. Komt omdat hij de scrabbleregels zelf verzint, maar dat is nu eenmaal inherent aan zijn spel: hard maar meedogenloos.

Weet u nog hoe hij de laatste keer Gregory van der Wiels mathafacka (met drie keer letterwaarde en twee keer woordwaarde) afkeurde omdat woorden uit Lil Wayne-teksten niet meetelden?

En hoe hij Maarten Stekelenburg en Rafael van der Vaart ervan overtuigde dat ‘quebbelen’ toch écht met een q was omdat hij anders niet wist hoe hij die letter kwijt moest raken? Sterk gespeeld.

Gewonnen

Quebbelkoning Mark heeft de afgelopen jaren meer gewonnen dan alleen die Duidelijketaalprijs. De Champions League, een rits landstitels en nationale bekers. En dit jaar wint hij waarschijnlijk nog wel wat zilverwerk met Bayern München.

Maar er ontbreekt iets op zijn palmares. Er gaapt een Gat. Hetzelfde Gat dat gaapt op het palmares van ons allemaal: de Wereldtitel, meneer Bert. De enige prijs waar het dit jaar echt om draait.

Dus eet nog één slagroomtaartje op Marks overwinning, en trek hem dan weer van zijn roze wolk. Geen geouwehoer meer over scrabblecompetities, Bundesliga’s of Duitse bekers. Vanaf nu alles gericht op die ene prijs. Want praatjes vullen dat Gat niet.

Hartelijke groeten,

Thijs (hoeveel scrabblepunten zou WERELDQUAMPIOEN zijn?)