Beste meneer Bert, Ooit wel eens van Rory Delap gehoord? De Menselijke Katapult? Zoniet, dan is het hoog tijd om een paar dvd’tjes op te vragen. Zijn geheime wapen gaat ons wereldkampioen maken. Door Thijs Zonneveld.

Rory Delap is de rechtsback van Stoke City. Op het eerste gezicht is het een raadsel hoe hij in de Premier League terecht is gekomen.

Hij kan nog geen drie keer hooghouden. Hij heeft moeite om de bal over tien meter in de voeten van een speler van dezelfde kleur te schieten.

En ingewikkelde passeerbewegingen mag hij niet meer maken van zijn trainer: de vorige keer moesten ze zijn benen uit de knoop halen. Rory Delap kan eigenlijk helemaal niets met zijn voeten. Heeft-ie ook niet nodig. Hij kan iets wat veel belangrijker is: ingooien.

Katapult

Hij wordt De Menselijke Katapult genoemd. Dat is niet voor niets. Delap bombardeert het vijandelijke strafschopgebied met inworpen. Hij heeft de armen van Bokito, de schouders van Epke Zonderland en de handen van Mike Tyson.

In een vorig leven is hij ongetwijfeld orang-oetan geweest. Als hij een voetbal vasthoudt, lijkt het ding niet groter dan een tennisballetje.

Ik weet het, meneer Bert. In het verleden zijn er mensen geweest die ver konden ingooien. John de Wolf bijvoorbeeld. En Graafschap-verdediger Erik Redeker. Of Vinnie Jones - die slingerde op zijn tijd ook een aardig eindje.

Maar vergeleken bij Rory Delap gooiden ze als kleutermeisjes. De Menselijke Katapult bombardeert de bal doodleuk op de strafschopstip vanaf de middenlijn. Hij is het enige wapen dat Stoke City heeft. Elke ingooi is een halve goal. Dankzij hem staat Stoke niet stijf onderaan.

Wenger

De Franse Arsenal-coach Arsène Wenger heeft geroepen dat het wapen van Stoke moet worden afgeschaft. Hij vindt de lange ingooi ‘niet eerlijk’ en ‘niks met voetbal te maken hebben’. U raadt het al: ook Professor Arsène en zijn technische bolleboosjes zijn het slachtoffer geworden van het brute geweld van De Menselijke Katapult.

Ik weet dat u Arsenal als lichtend voorbeeld heeft genomen voor het Nederlands Elftal, maar ik zou u er toch even op willen attenderen dat The Gunners ondanks hun bijnaam al jaren losse flodders schieten op het moment dat de prijzen worden verdeeld. Het ontbreekt ze aan brute kracht. Aan power met een grote P. Aan een kruising van Bokito en Mike Tyson.

Douglas

Ik had een plan, meneer Bert. Ik dacht: nu we de Braziliaan Douglas naturaliseren, kunnen we Delap meteen ook een Nederlands paspoort aanbieden. Ik ben voor u op zoek gegaan naar zijn telefoonnummer.

De zoektocht naar het privé-nummer van een geheim wapen bleek moeilijker te zijn dan gedacht - tot ik na anderhalve week bellen, sms’sen en googelen op de Engelstalige wikipedia van Delap terecht kwam. Daar stond niet zijn telefoonnummer, maar nog iets veel beters: een rijtje met Menselijke Katapulten.

Er blijkt een Nederlandse versie van Rory Delap te bestaan. Hij voetbalt ook in Engeland en gooit bijna net zo ver. Zijn naam: Mario Melchiot. Ja, die kent u vast - ook al is hij een beetje uit beeld geraakt. En u heeft ook zijn telefoonnummer wel.

U weet wat u te doen staat, meneer Bert.

Hartelijke groeten,

Thijs (die jongen die van de zomer een hele lange neus maakt naar Professor Arsène als we Frankrijk uitschakelen dankzij een inworp van Super Mario)