Vanaf het moment dat voetbalster Anouk Hoogendijk na haar beslissende goal in de penaltyreeks tegen Frankrijk juichend weghuppelde, stond vast dat ze met haar naaldhakken op de bal en een nietje door haar buik in Sportweek zou prijken. Door Thijs Zonneveld.

En anders wel in Voetbal International, De Telegraaf of gewoon in de Playboy. Succesvolle vrouwen zijn nu eenmaal sexy. En seks sells.

Een paar jaar geleden riep volleybalbobo Ruben Acosta dat volleybalvrouwen strakkere pakjes (‘Hoe strakker, hoe beter!’) moesten dragen omdat metershoge vrouwenbenen in kleine broekjes vrouwenvolleybal een stuk tv-genieker zouden maken.

Kijkers (lees: mannen) willen nu eenmaal iets te genieten hebben. Alle vrouwenvolleybalsters op hun achterste benen natuurlijk. Ze riepen om het hardst dat ze beoordeeld wilden worden op hun smashes en services, niet op hun strakke kontjes of glanzende dijen.

Vrouwenvolleybal was toch zeker geen Miss-verkiezing? Of een vleeskeuring?

Babe-gehalte

Ondertussen dragen volleybalsters allemaal strakke pakjes en concurreren ze met andere vrouwenploegen wie het hoogste babe-gehalte heeft.

De volleybalster met de langste benen - Manon Flier - heeft alle Sportweek-lezers maanden geleden al verleid, de handbalsters gaven een blootposter uit, de schaatsters verschenen één voor één in Playboy en de hockeysters - tja, de hockeysters…

De hele vrouwelijke hockeyhoofdklasse heeft al met of zonder bikini voor de camera geparadeerd. Naomi van As heeft de laatste jaren meer nietjes door haar buik gespijkerd gekregen dan Naomi Campbell.

En Fatima Moreiro de Melo heeft haar blonde krullen tijdens haar hockeyloopbaan zo vaak laten dansen dat ze na haar pensionering als stickbabe zonder een spoor van moeite of talent kon overstappen naar een carrière als zangeres/pokerspeelster.

Verbonden

Sport en sex zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zeker als het gaat om sportende vrouwen. De weg naar de status van sportdiva loopt niet alleen via hard trainen, maar ook via fotoshoots, kusjes in de camera en strakke pakjes.

En als je het niet doet? Van de week een klein bericht op teletekst, pagina 662: ‘Guichelaar stopt met Oranje‘. Nog nooit gehoord van Guichelaar? Ik ook niet.

Guichelaar bleek Rianne van voren te heten en waterpoloster te zijn. Aan sportief succes geen gebrek: Guichelaar werd olympisch kampioen in Peking. Aan sucsex des te meer: met een prehistorische badmuts op je hoofd en een oranje vuilniszakbadpak in je bilspleet doe je niet mee in The Battle of the Babes.

Maatschappelijk carrière

Gouden plak of geen gouden plak: Guichelaar kon de trainingen van het Nederlands waterpoloteam niet meer combineren met haar maatschappelijk carrière (er moet nu eenmaal brood op de plank) en moest daarom noodgedwongen stoppen.

Ze is pas 26 jaar oud. Met een iets hogere hotpants-factor, een Sportweek-fotoshoot en een nieuwe kinky badpakkensponsor had ze nog makkelijk meegekund tot Londen.

Of ik Sportweek lees? Tuurlijk. Voor de interviews.

Bekijk beelden van Anouk Hoogendijk