Nieuw in de Arena: Seabert. Daar is de jingle al: ‘Ook al issie klein, kijk maar eens hoe slim een zeehondje kan zijn. Seabert is voor niemand bang, die helpt bedreigde dieren waar hij kan.’ Door Thijs Zonneveld

Deze Seabert heet Kerlon. Braziliaan van beroep. Dat betekent kunstjes, trucjes en foefjes op een voetbalveld.

Zo kan Kerlon de bal aannemen met zijn oorlel, maakt hij één-tweetjes met de cornervlag en scoort hij pingels met zijn ogen dicht.

Maar zijn grootste specialiteit is zijn zeehondendribbel: met de bal op het voorhoofd van de ene kant van het veld naar de andere kant. En dat is zelfs voor de Brazilianen een truc te ver. De eerste keer was het leuk.

Irritant

De tweede keer begon het irritant te worden, de keren erop jaagde het hele elftal van de tegenstander op zijn benen. Hij werd talloze malen over de reclameborden getrapt, na iedere wedstrijd moest hij de noppen uit zijn knieën trekken met een nijptang.

Trainers in eigen land zeiden dat hij een doodschop verdiende, bondscoach Dunga vond hem een vervelend joch zonder respect voor de tegenpartij. Een koter die je het bloed onder de nagels vandaan haalt, je doet hyperventileren en een rode waas voor je ogen veroorzaakt.

Geneesmiddel

Ik heb het maar eens opgezocht. Even Doctor Google geraadpleegd. Kerlon blijkt naast een zeehond ook een geneesmiddel te zijn. De bijwerkingen: allergische huidreacties, depressie, duizeligheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten, slaapstoornissen, hartfalen en ademnood door spasmen in de longen.

Dat zijn precies de symptomen van de gemiddelde mandekker van de tegenstander wanneer Seabert weer aan een oink-oink-dribbel begint.

Toch is het een potentiële toptransfer. Wie kan Ajax beter te hulp schieten dan een geneesmiddel slash zeehond met een groot hart? Ajax is een bedreigde diersoort, en de man die in de dug-out moet plaatsnemen is onderhand een uitstervend specimen aan het worden. Martin Jol schijnt bovenaan de rode lijst van het Wereld Natuur Fonds te staan.

Afgeschoten

Eén of twee misstappen en hij wordt afgeschoten. Net als zijn voorgangers. Zie hem langs de lijn staan – gezicht op onweer. Wat moet hij nu met een team dat draait om één speler? Wat kun je daar nu aan coachen? De teambespreking duurt geen tien seconden. ‘Mannen, de tactiek voor vandaag: alle ballen op Luis. Succes.’

Met Kerlon in de ploeg heeft Jol zowaar een nieuwe tactiek. Stekelenburg legt de bal op het hoofd van Seabert, die rent als een zeehond naar het strafschopgebied van de tegenstander waar Suarez de bal erin tikt. Simpel. Of het iets met de vermaarde Hollandse School te maken heeft weet ik niet, maar het heeft in ieder geval iets in zich van de School van Pieterburen.

Minpunt

Enige minpunt van de Seabert-strategie is de reactie van de verdedigers van de tegenstander. Het lijkt me verstandig de reclameborden in de Arena alvast te vervangen door schuimplastic. En om Kerlon met helm en stel kniebeschermers het veld in te sturen. Maar dan nog. Een zeehond op een voetbalveld: het vraagt om problemen. André Ooijer schijnt al een knuppel te hebben aangeschaft.