Komt een dikke voetballer met lovehandles bij de dokter. ‘Dokter,’ zegt hij, ‘ik heb geen zin om te trainen en wel om ijsjes op het strand van Rio te eten. Wat moet ik nu?’ En wij maar lachen om Ronaldo. Hahahaha. Door Thijs Zonneveld.

Ooit heette hij O Fenomeno, Het Fenomeen. Da’s al lang geleden. De laatste jaren wordt Ronaldo O Gordo genoemd: De Dikke.

Die bijnaam kwam niet uit de lucht vallen. Op vrijwel iedere foto van de afgelopen paar jaar staat Ronaldo met een buik waar de doorsnee Duitser op het strand van Zandvoort jaloers is.

Onderkin erbij, een stel vetrollen bungelend over zijn voetbal- of zwembroekje en het beeld van opgeblazen vedette is compleet. Niet dat hij geen goede voetballer meer is – welnee, hij heeft nog steeds een kanonschot in zijn blubberdijen.

Hij heeft alleen wat meer moeite om het kanon in stelling te brengen. Kilo’s teveel betekent ook draaicirkel teveel.

Lichtinval

Eerst ontkende hij dat hij te dik was. Die onderkin kwam door de lichtinval, die lovehandles doordat zijn broekje een maat te klein was. Na de ontkenningsfase volgde de acceptatiefase. Misschien, zei hij, was hij toch wel een tikkie te zwaar.

Op naar de diëtiste. Die van Real Madrid gaf het na een seizoen of wat op. Die van AC Milan zette hem op een dieet van sla en mineraalwater. Dat hield hij twee maanden vol.

Hij verloor kilo’s, maar daarna ook zijn motivatie, zijn basisplek en zijn club. Tegenwoordig speelt hij in Brazilië, bij Corinthians. En zo te zien aan zijn postuur heeft hij het recept voor sla met mineraalwater achtergelaten in Milaan.

Liposuctie

Vorige week brak hij zijn hand en moest hij naar het ziekenhuis. Goh, dacht hij, nu ik hier toch ben… Een paar uur later was hij zijn lovehandles kwijt dankzij een liposuctie.

Als het aan hem zelf had gelegen, hadden ze nog een kilootje meer weggezogen, maar dat vond dokter Lipo te gevaarlijk. Als hij straks weer op het voetbalveld staat, is hij wendbaarder, sneller en atletischer dan voor zijn operatie.

Medische noodzaak van de liposuctie: nul komma nul. Resultaat: De Dikke is weer een stap terug richting Fenomeen.

Interview

Aanvankelijk moest ik om Ronaldo’s zuigactie lachen. Liever lui dan moe, Braziliaan in hart en nieren. Tot ik een interview met Pierre Bordry, Franse anti-dopingbobo, onder ogen kreeg. Hij meldde dat er in de Tour de France hoogstwaarschijnlijk een nieuw dopingmiddel is gebruikt.

Het heet AICAR en dient als vetverbrander. Hij had er overigens steenhard bewijs voor: hij had met eigen ogen geconstateerd dat er een hoop magere wielrenners rondreden.

AICAR dus. Nog niet officieel op de markt, maar gehypet als middel dat je doet afvallen zonder dat je ervoor hoeft te trainen. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar voor de zekerheid is het onder de noemer doping ondergebracht.

Om al die wielrenners, atleten, langlaufers en turners die willen smokkelen bij hun gevecht tegen de weegschaal in de kladden te kunnen grijpen. Omdat liever lui dan moe niet past in de sport.

Gestraft

Wie kunstmatige middelen gebruikt die de prestatie bevorderen en gezondheidsschade kunnen opleveren, die moet worden gestraft. Tientallen sporters hebben al schorsingen gekregen omdat ze in de strijd tegen de kilo’s bezweken voor de verleiding en met middelen als AICAR zullen dat er in de toekomst ongetwijfeld nog tientallen meer zijn.

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen AICAR en een liposuctie? Als Ronaldo wendbaarder, sneller en atletischer was geworden door een pil of een injectiespuit, dan hing hem nu een tweejarige schorsing boven het hoofd.

In plaats daarvan is hij wendbaarder, sneller en atletischer geworden door een andere kunstmatige, prestatiebevorderende en schadelijke ingreep die liposuctie heet en lachen we er met z’n allen om.

Hahahahaha. Net zolang tot Het Fenomeen ons eruit knikkert op het WK.