De moppentrommel van Oscar

De boetepot: zonder twijfel een Nederlandse uitvinding. Wie te laat is, die moet worden gestraft. Wie iets vergeet, die moet worden gestraft. Wie slordig is, die moet worden gestraft. Discipline moet er zijn! Door Thijs Zonnveld.


Het is iets calvinistisch. Iets ouderwets. Iets dat voortkomt uit de diepgewortelde drang naar orde en netheid. Nederland is gebouwd op discipline en punctualiteit.

Een minuut te laat komen staat gelijk aan iemand in het gezicht spugen. Dat doe je niet. Tijd is tijd. En zeker in de sport. Wie zich daar niet aan houdt, die moet boeten - het liefst in de portemonnee. Ziedaar: de boetepot.

Zesde klasse onderbond

Er is in Nederland vrijwel geen team te vinden zonder boetepot. In iedere sport. Van waterpoloploegen en bobsleekwartetten tot korfbalteams en voetbalelftallen. Van de Eredivisie tot de zesde klasse onderbond: overal wordt betaald door telaatkomers, schoenenvergeters en kleedkamerbevuilers.

Behalve misschien bij Ajax. Coach Marco van Basten is niet zo van de geldboetes. Als bondscoach liet hij regelovertreders een mop vertellen.

Achtentwintig regels

Deze week kwam het boetereglement van de Rabobank Wielerploeg naar buiten. Achtentwintig regels zijn er. Een aantal ervan richt zich op het vermijden van ieder dopingrisico. De rest op traditionele disciplineovertredingen.

Een kleine greep: regel 17, te laat komen - 1e keer een waarschuwing, 2e keer 500 euro, 3e keer 1000 euro, daarna 5000 euro. Dat geldt ook voor onjuiste kleding (regel 18), slechte bereikbaarheid (regel 26), UCI-boekje vergeten (regel 27), overige zaken vergeten (regel 28).

Een gast of relatie in het hotel toelaten zonder toestemming of autogebruik zonder toestemming (???) leidt zelfs tot nog hogere boetes.

Arme Oscar

Oscar Freire: topsprinter, meervoudig wereldkampioen, speerpunt van de ploeg, sieraad voor de sport. Maar bovenal: Spanjaard, in hart en ziel. Oscar is tranquilo. Oscar is manaña, manaña. Hij slaapt als hij moe is, hij eet als hij honger heeft, hij drinkt als hij dorst heeft.
Hij leeft niet met schema's, plannen of afspraken.

Oscar is altijd te laat. Oscar vergeet altijd dingen. Oscar is altijd slordig. Maar Oscar wint. Ook als hij 's ochtends een minuut te laat bij het ontbijt is verschenen. Ook als hij voor de derde etappe op rij zijn wielerschoenen is vergeten.

Ook als zijn polo niet netjes gestreken is. Oscar heeft geen Hollandse discipline nodig om een erelijst zo dik als een telefoonboek bij elkaar te fietsen. Sterker nog: Oscar wint zoveel omdat hij de meest tranquilo renner ter wereld is.

Groene trui

Oscar redde afgelopen jaar hoogstpersoonlijk de Tour van Rabo door de groene trui te winnen. Als dank daarvoor krijgt hij een boetereglement gepresenteerd dat hem aan de rand van een faillissement zal brengen.

Al die regels: da's niks voor Oscar. In eigen land begreep al niemand waarom hij voor een Nederlandse ploeg reed, ik ben bang dat hij het zelf straks ook niet meer weet.

Gesinks

Meneer Knebel, en al die andere meneren bij de Rabobank: botvier uw calvinistische hunkeringen op de Nederlandse renners zoveel u wilt. Laat de Robert Gesinks, de Pieter Weenings en de Joost Posthuma's van de ploeg maar voelen wat discipline is.

Die jongens weten niet beter. Die komen nooit te laat. Die vergeten nooit iets. Maar voer alstublieft een extra regel in voor Oscar. Een regel nummer 29, waarin staat dat O. Freire een andere straf krijgt opgelegd.

Hij kent vast nog wel een mop.

NUwerk

Tip de redactie