De vakantie breekt aan, en daarmee de magere zomerprogrammering. Zowaar is er dit jaar een gatenvuller met najaarspotentie. Door Paul de Lange.

Tv-programma's die in de zomer starten hebben bij voorbaat iets verdachts. Ofwel het gaat om goedkope producties die de slecht bekeken maanden moeten vullen. Zoals Ik Kom Bij Je Eten (RTL-coryfeeën gaan eten bij BN'ers), dat vanavond weer begint.

Ofwel de zenderbaas heeft blijkbaar niet al te veel vertrouwen in het programma, zodat het format eerst maar eens overeind moet zien te blijven in komkommertijd. Schoolvoorbeeld deze zomer is Zonde Van De Week, waarmee de KRO op Nederland 1 de zaterdagavond probeert op te vrolijken.

Zonde Van De Week is een 'comedy panelshow' die opzichtig voortborduurt op de Dit Was Het Nieuws-formule: twee panels nemen het nieuws van de voorbije week satirisch door. Met dit verschil dat het KRO-sausje (iets met de zeven hoofdzonden toepassen op de actualiteit) nogal onbegrijpelijk uitpakt voor deelnemers en publiek.

Rebus

Voorbeeld: een rebus moet uitbeelden hoe Marokko onlangs een homocruise weigerde. 'Dat is homohaat en valt onder de zonde woede', legt Rob Kamphues uit. Huh? Katholieke logica die voor niet meer dan een half miljoen kijkers te volgen is. Typisch zo'n programma dat we niet meer terug zullen zien zodra de 'r' straks weer in de maand zit.

Maar zo af en toe start er een zomerprogramma dat niet in één van deze twee categorieën valt in te delen. Een buitenbeentje als de Stabilo Spellingstrijd op RTL4. Op de een of andere manier heeft dit programma iets dat totaal niet bij RTL past, maar het wel sympathiek maakt. Het zal het educatieve karakter wel zijn.

In de Stabilo Spellingstrijd draait alles om basisscholieren die woorden moeten spellen. Van 'ukelele' tot 'hovercraft' en van 'na-apen' tot 'gebungeejumpt'. Woorden dus die voor 10-jarigen behoorlijk pittig uitpakken. Al was het maar omdat ze met sommige hopelijk nog helemaal niet bekend zijn, zoals 'likeur'.

Ernst

Maar het is vooral de kinderlijke ernst van de deelnemers die het programma hartverwarmend maakt. Hoe ze de handen voor ogen slaan na een 'c' waar een 'k' had gemoeten. Hoe het 'bijna goed!' van presentatrice Lieke van Lexmond geen enkele troost biedt. Spellen als serieuze levenstaak, in plaats van het volksvermaak dat het later op de avond bij Ik Hou Van Holland wordt.

(Van al dat spellen zou je trouwens bijna paranoïde worden. Want waarom is Spellingstrijd eigenlijk met één s, en niet met dubbel s? Je zegt toch ook 'spellingsregels', met tussen-s? Taaladvies leert dat beide schrijfwijzen mogen. Apart wel, een tv-programma over spelling waarvan de titel op twee manieren geschreven mag worden).

Aan het einde van de show zijn de strijdende scholieren dolblij met een Grote Bosatlas. Waar zie je dat nog? Helaas lijdt ook Stabilo Spellingstrijd aan een typische zomerkwaal: drastisch dalende kijkcijfers zodra de vakanties aanbreken. Hopelijk heeft RTL door dat in september alle schooldeuren weer opengaan.

Stabilo spellingstrijd, RTL4, zaterdag 20.00 uur

Zonde van de week, Nederland 1, zatgerdag 21.30 uur