Een vroege uitschakeling van Oranje: de tv-wereld blijkt er totaal niet op berekend. Vooral voor Ruud Gullit bood dat een welkome ontsnapping. Door Paul de Lange.

"Ik geloof dat ik nog liever naar een kutprogramma kijk dan naar die kutwedstrijden van het Nederlands elftal." Als Maarten van Rossem aanschuift bij een praatprogramma over voetbal, weet je dat twee werelden gaan botsen. Die van voetballiefhebbers met die van voetbalhaters.

Niemand in Nederland vindt voetbal een strontvervelender tijdverdrijf dan de brommende Amerika-deskundige. In elk geval niemand die dat puntiger kan verwoorden.

Maar ondertussen wel ijdel genoeg is om gast te zijn bij VI Oranje, afgelopen donderdag. Want alleen via voetbalprogramma's blijf je deze weken in beeld.

Kutprogramma's

Ook vaste analist René van der Gijp wees daar fijntjes op. Hem was opgevallen dat er - los van het voetbal - alleen maar kutprogramma's op tv waren.

Films uit 1969, dat werk. Daar had Gijp wel een punt. Maar Van Rossem wilde alle voetbalmeuk nu juist het liefst op één publieke zender geconcentreerd hebben.

"Ik heb naar geen enkele wedstrijd gekeken, maar laatst werd er een doelpunt dat geen doelpunt was, wel geteld. Dat doelpunt heb ik meen ik 37 keer gezien." Waarmee Van Rossem overtuigend op gelijke hoogte kwam.

Uitschakeling

Afgelopen week bleek hoe niets of niemand in tv-land ook maar in de geringste mate berekend was op een uitschakeling in de poulefase. Reclames riepen nog altijd vrolijk dat we iedereen van de mat zouden gaan vegen.

Zenders zonder voetbalwedstrijden toonden alleen maar eindeloze detectives. Of buitenlandse series over moeders die vijftien kinderen uit elkaar proberen te houden. Of shockdocs over mannen die met een opblaaspop gelukkig zijn (en glashard beweren dat het ze niet alleen om de seks gaat).

De hele tv-programmering was, kortom, nog volledig ingericht op dat ene, allesverpletterende kijkcijferkanon: Oranje succes. Dat pijnlijk uitbleef. Pas vanaf aankomende week worden er her en der wat nieuwe zomerprogramma's op de publieke netten gestart.

Optimistisch

Blijkbaar wordt er met een uitschakeling vanaf de halve finales wel rekening gehouden. Een tikje optimistisch. Een beetje commerciële zender zou er goed aan doen om bij een volgend toernooi vanaf de tweede week wat nieuwe series te programmeren. Een gok weliswaar, maar wel een beredeneerde gok.

Het enige wat de tv-wereld, naast het voetbal, afgelopen week uitgebreid bezighield, was de ellendige staat van Ruud Gullits liefdesleven. Laat Gullit nu - simultaan met Maarten van Rossem - ineens bij Studio Sportzomer opduiken. Pratend over niets anders dan voetbal.

Of hij misschien beschikbaar was als bondscoach? "Ik ben altijd beschikbaar." Terwijl we eigenlijk stiekem hoopten dat hij iets ging zeggen over de breuk met Estelle. En over de vuilcontainer van waarachter hij haar zou hebben bespied. "Momenteel heb ik andere dingen aan mijn hoofd", was Ruuds enige hint.

Voor zowel voetballiefhebbers als voetbalhaters bieden voetbalprogramma's soms een heerlijke uitvlucht.