We zijn begonnen, maar wat was die aanloop lang. Hoogte- en dieptepunten uit twee tv-weken vol randzaken rondom het EK. Wat wel en niet mee te nemen naar een volgend toernooi? Door Paul de Lange

Prettigste verrassing:

De reportages van Bureau Sport. De Spoorloos-naar-de-kroon-stekende-reportage rondom de schoen van Maradona voorop (heerlijke tragiek: de opgespoorde schoen blijkt uiteindelijk niét van Maradona). Jakhals-jongens Erik en Frank solliciteren overtuigend naar een wekelijks sportprogramma.

Beste klik:

Vissen met Dirk, golfen met Raf, een beetje dollen in de tuin van Arjen. Johnny de Mol is in De Mol Trapt Af hard op weg de leemte te vullen die Harry Vermeegen zo prettig achterliet.

Onthullendste society-nieuws:

De 'misschien wel beste vriend' van Gordon heet Ruud Gullit. Gordon zei het echt, in VI Oranje. En toonde zich vervolgens verbaasd dat Wilfred Genee daar verbaasd over was.

Diepste interview:

Yolanthe Sneijder-Cabau gaat in Yolanthe op 3 op zoek naar de nuance. Ook de nadelen van voetbalvrouw zijn ("je staat eigenlijk ook best wel in de schaduw van je man") komen aan bod. Zomaar twee voorbeelden van vragen:

- "Die van mij is fit, ja. Die van jou?" (gesprek met Charlotte-Sophie Heitinga)

- "Wat hebben jullie toch met auto's?" "Wat hebben jullie met schoenen en tassen?" (gesprek met Nigel de Jong)

Vaakst terugkerende non-item:

Bert Maalderink die tijdens een besloten training van Oranje toch nog een gaatje vindt en vol trots een nietszeggende glimp laat zien van een joggende spelersgroep.

Gênantste toespeling:

Jack van Gelder vindt Victoria Koblenko een hele intelligente en mooie vrouw. Hij kan niet wachten tot Victoria een ander beeld van Oekraïne laat zien dan het clichébeeld. "Dan hebben we het over vrouwen die redelijk gewillig zijn en corruptie. Maar jij laat ons de andere kant zien. Waarom eigenlijk?"

Bizarste zijpad:

De VPRO die een documentaire van drie kwartier over een uitslagen voorspellende octopus uitzendt.

Glorieuze winnaar:

Andere Tijden Sport. De aflevering over Vanenburg (die videoband!) was geweldig. De aflevering over het Russische team van '88 ontluisterend. EK-finale-tegenstanders Rinat Dassajev en Igor Belanov hadden niet alleen hun dag niet; ze hebben hun leven niet.

Best in vorm:

SBS-analisten Ruud Gullit en Marco van Basten voelen elkaar aan alsof het weer 1988 is. Nu Van Persie en Afellay nog.