Bij het Jeugdjournaal doen ze het een stuk overtuigender dan bij het gewone journaal. Staan heeft de toekomst. Door Paul de Lange.

'En overdag zitten we.' Meer toelichting gaf Rob Trip de eerste middaguitzending vanuit het nieuwe decor niet. Terwijl dat toch het grootste mysterie rondom de restyling van het NOS Journaal vormt. De hele dag zitten de nieuwslezers. Pas om acht uur, als de uitzending er blijkbaar serieus genoeg voor is, wordt er gestaan.

Gek, want bij het Jeugdjournaal staan ze 's morgens vroeg al. En aardig zelfverzekerd ook. De eerste keer in het splinternieuwe decor stond presentatrice Milouska er helemaal klaar voor. Handen ferm in de zij, fleurig rokje aan, blauwe suède laarsjes eronder. Alsof ze nooit anders had gewild dan staand presenteren.

Had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Als ze ergens overtuigend konden zitten, dan was het wel bij het Jeugdjournaal. Maakte niet uit waarop: stoelen, krukjes, bankjes, de hurken desnoods. Met de armen over één knietje gevouwen of in kleermakerszit: wie het Jeugdjournaal presenteerde moest vooral heel losjes kunnen zitten.

Misvatting

Een misvatting, zo bleek afgelopen week. Waar Rob Trip en Sacha de Boer voorzichtig hun eerste pasjes maakten (dat krijg je, als je de rest van de dag zit), liepen hun collega's van het Jeugdjournaal soepel in de rondte. Tamara deed het zelfs op slippertjes, achteloos een afstapje nemend tijdens de afkondiging.

Ook de toekomstige generatie staat graag. Afgelopen weken had het Jeugdjournaal een presentatiewedstrijd uitgeschreven. Met een vooruitziende blik mochten de kandidaten alvast staand hun screentest doen. Dat deden ze met zichtbaar plezier, vooral de jongens. Met een blik van: staan is stoer.

Jasper uit Aalsmeer stond het meest overtuigend. De benen een flink eindje uit elkaar, als een voetballer die op het Wilhelmus wacht, nerveus maar vastberaden. Niemand zou Jasper zover krijgen om nog te gaan zitten. En zijn eerste live tv-optreden was veelbelovend genoeg voor een toekomst bij het Jeugdjournaal - als opstapje.

Impact

Onderschat nooit de impact van het Jeugdjournaal, voor jeugdige kijkers toch de poort naar de volwassen mediawereld. Waar de presentator van jouw generatie heen gaat, bepaalt mede hoe je naar die wereld kijkt. Wie opgroeit met Robert ten Brink leert dat je via Lingo nog jarenlang succesvol programma's kunt presenteren.

Dat is toch een stuk anders dan degenen die vroeger naar Frank du Mosch keken. Zij konden hun oud-presentator het afgelopen jaar horen wegkwijnen bij Cappuccino op Radio 2 - waar hij wegens verjongingsdrift ook nog eens weg moest.

Maar het meest verwarrend was het ongetwijfeld nog voor de allereerste generatie Jeugdjournaal-kijkers. Want waar bleef 'onze' presentatrice Leontien Ceulemans? Tijdenlang was ze nergens meer te zien. Totdat ze een jaar of tien na haar eerste Jeugdjournaal ineens in de Playboy verscheen. Niet staand, niet zittend, maar liggend.

Het Jeugdjournaal, tweemaal daags, Nederland 3

Bekijk uitzending met Jasper