Veeleisende singles krijgen een lesje in Te Mooi Om Waar Te Zijn. Het is uitkijken naar de laatste lesdag. Door Paul de Lange.

Je kunt zeggen wat je wilt van al die datingprogramma's op Net5, maar er zit wel een zekere ontwikkeling in. In de nieuwste variant, Te Mooi Om Waar Te Zijn, draait het bijvoorbeeld al lang niet meer om het vinden van een partner.

Wie midden in een uitzending valt, zou eerder denken dat het gaat om een soort zelfhulp/therapie-achtig programma voor mensen met een verslaving. En eigenlijk is dat ook zo. De zeven deelnemers zijn vooral verslaafd aan zichzelf. Zo worden ze in elk geval door de makers neergezet.

In een kringetje gezeten bespreken ze hun eisen-waslijst voor de perfecte partner met coach Nicole. Volgens de voice-over is zij gespecialiseerd in 'mensen die het helemaal voor elkaar hebben, maar waarmee het in de liefde niet zo wil lukken' (waar een mens zich al niet in kan specialiseren).

Spiegel

Haar strategie is om de kandidaten een spiegel voor te houden, zodat ze hun eisen flink terugschroeven. Zonder Nicoles specialisme nu meteen in twijfel te trekken: laten we zeggen dat ze de eerste vier afleveringen nog niet bijster veel vorderingen boekte.

In een sessie bedoeld om de 'wishlist' in te korten wist de meerderheid die juist uit te breiden. Soms vinden de deelnemers elkaar bijna in hun veeleisendheid. Zo begrijpt deelneemster Tamara de eis van Aiber - kleur schoenen moet matchen met kleur haar - volkomen. Tamara vindt Aiber zelfs aantrekkelijk.

Toch zijn Aiber en Tamara niks voor elkaar. Want zij is langer dan hij en dat kan gewoon echt niet. Ook Tessa heeft een indrukwekkende stapel eisen. Terwijl die onder één noemer zijn samen te vatten: fout. Maar waar vind je een bad boy als je er één nodig hebt?

Mansion

In elk geval niet in de 'mansion' - zoals het huis met deelnemers, dat gewoon in een Nederlandse woonwijk staat, steevast wordt genoemd. Ron is weliswaar fout, maar anders fout. Ron is volkszanger, of in eigen woorden: 'Ik entertain de boel een beetje, als zanger zijnde.' En Ron past helemaal niet in de mansion.

Ron hit namelijk op alles wat blond is. En als het niet blond is, is het ook goed. Eén ding maakt Ron daardoor wel duidelijk: een man zonder eisen is nog vele malen vermoeiender om naar te kijken dan een man met te veel eisen.

Dan hebben we de ergste nog niet eens gehad. Dat is Louis, de enige gay van het stel. Louis zegt op zoek te zijn naar zichzelf. Niet in de zweverige zin, maar letterlijk, naar een kopie van zichzelf: 'Ik zou mezelf doen.'

Als narcistische trip is Te Mooi Om Waar Te Zijn het allereerste datingprogramma dat geen datingprogramma meer is. Mocht een tv-genre zichzelf door ontwikkeling overbodig kunnen maken, zou dit een perfecte laatste stap zijn. Maken we alleen jaarlijks een uitzondering voor wat boeren.

Te Mooi Om Waar Te Zijn, NET5, dinsdag 20.30 uur.