Een ietwat misleidende titel: de koppels in Draagmoeder Gezocht hebben al een draagmoeder gevonden. Maar daarmee zijn ze er bepaald nog niet. Door Paul de Lange.

Homo's zijn in trek bij de KRO. Binnenkort is daar de langverwachte boer die een man zoekt in Boer Zoekt Vrouw. Op Ned 3 helpt Arie Boomsma al een paar seizoenen jongeren uit de kast. En ook in het nieuwe Draagmoeder Gezocht zijn twee (van de vier) stellen die worden gevolgd homo.

Een katholieke omroep die homo's omarmt: wat een vooruitstrevend, tolerant landje zijn we toch. Zou je haast concluderen. Ware het niet dat Draagmoeder Gezocht juist duidelijk maakte hoe hopeloos de wetgever daar achteraan hobbelt. Binnen een paar minuten legde het programma allerlei obstakels voor homo's met een kinderwens bloot.

Zoals: een stel dat niet zelf de eigen zaad- én eicel aanlevert, kan in een Nederlands ziekenhuis een bevruchting via hoogtechnologisch draagmoederschap op zijn buik schrijven. En ja, zoiets lukt twee mannen nu eenmaal niet. Voor die constatering hadden we geen dokter van het VU Medisch Centrum nodig.

Cyprus

Echtelieden Sven en Jeroen lieten zich er niet door afschrikken. In Cyprus blijkt zoiets namelijk geen probleem. Dus togen ze daarheen, samen met de draagmoeder. Anders dan de titel van het programma doet vermoeden hadden ze die zelf, via internet, al gevonden.

Dat is eigenlijk wel zo verfrissend aan Draagmoeder Gezocht: voor de verandering gaat het een keer niet om een hulp- of een zoekprogramma. De stellen moeten het zelf allemaal uitzoeken. En ook bij heterokoppels is dat soms nog een hele toestand, blijkt uit verhaal van Charles en Jacinta.

Zij is geboren zonder baarmoeder. Voor een zwangerschap is er dus een draagmoeder nodig. Maar ja, wie krijg je zo gek om negen maanden op te offeren? Jacinta vindt de oplossing dichtbij huis: haar moeder wil graag fungeren als 'logeeradres'. Een mooie oplossing, maar het levert weer een ander probleem op.

Leeftijdsgrens

In Nederland geldt voor zoiets een leeftijdsgrens van 45 jaar - en die grens is ze al lang gepasseerd . Dus met zijn allen op naar Tsjechië, waar het wel mag. Jacinta's vader vindt het hele avontuur 'een sprong in het diepe.' Dat mag je wel zeggen ja, als je vrouw het kind van je dochter gaat baren.

Het bijzondere verhaal is de kracht maar meteen ook de zwakte van Draagmoeder Gezocht. Waar succesvolle KRO-emoprogamma's als Memories of De Reünie surfen op verhalen waarin vrijwel iedereen zich kan herkennen, is Draagmoeder Gezocht een wel erg particuliere aangelegenheid.

Natuurlijk, een kinderwens is een universeel verlangen. Maar de invulling resulteert in dit geval in een rariteitenkabinet. Zaadcel van die, eicel van die, eierstok zus, baarmoeder zo. Het is eenvoudig de draad kwijt te raken, hoe schrijnend of spannend de verhaallijnen soms ook zijn.

In de volgende aflevering bevalt de draagmoeder van Sven en Jeroen van een tweeling. Toch wel benieuwd hoe dat afloopt: twee designhomo's in een akelig steriele flat waar straks twee poepende en spugende baby's rondkruipen.

Draagmoeder gezocht, KRO, Ned1, donderdag 21.30 uur