Schatzoeken op een exotisch eiland. In potentie klinkt De Schat Van De Oranje als een fijne reality gameshow voor de hele familie. De werkelijkheid is weerbarstiger. Door Paul de Lange.

Alle ingrediënten voor een nieuwe reality gameshow waren aanwezig. Een exotisch eiland. Een dozijn min of meer BN'ers, waaronder een paar bikinifraaie dames. Voeg daarbij een flinke scheut mystiek: het vinden van een schat uit de VOC-tijd zou centraal staan, niet survival of honger.

Natuurlijk, bijster origineel beloofde het daarmee nog niet per se te worden. Maar een mix die vooraf klinkt als Expeditie Robinson meets De Sleutels Van Fort Boyard, klinkt prettig. Toch miste er nog iets, zo moeten de makers van De Schat Van De Oranje geredeneerd hebben. Explosief materiaal, de lont in het kruitvat, het betere knuppel-hoenderhok-werk.

Waarna iemand op het idee kwam om Emile Ratelband als dertiende man aan één van de twee teams toe te voegen. Ai.

Roepen

Nog nooit werd er in een tv-programma iemand geïntroduceerd waar zo ontzettend niemand op zat te wachten. Teamcaptain Mark Huizinga (ex-judoka) niet. Zijn teamleden roepen vanaf hun boot om de optie zonder Ratelband ('géén Emile!'), zelfs wanneer dat betekent dat ze de aansteker mislopen die hij bij zich heeft.

En ook teamcaptain Nadia Palesa (MTV-presentatrice) niet. Helaas kan ze niet anders dan de positiviteitsgoeroe in haar team opnemen. Waarom de kijker zich wel op Ratelband zou moeten verheugen blijft een mysterie. De gevolgen van zijn komst laten zich eenvoudig voorspellen.

Al op de de eerste dag lopen de wrijvingen in team Ratelband zo hoog op dat de boel explodeert. Dat ligt overigens niet alleen aan Ratelband, maar ook aan ordinair geruzie tussen Horace Cohen (acteur) en ene Prinses Inge (realityster).

Kleuter

Als iemand van het team dient te vertrekken, blijkt Ratelband twee afleveringen lang immuniteit te hebben. En moet teamcaptain Palesa iemand anders kiezen. 'Hoe kut', vindt ze dat. Het wordt Horace Cohen, die het eiland verlaat als een onhandelbare kleuter.

Waarmee De Schat Van De Oranje zich als een snelkookpan aan het SBS-publiek presenteert. Wat normaal na een uitzending of vier, vijf gebeurt, gebeurt nu vanaf de eerste minuut. Geen tijd voor psychologische ontwikkelingen en intriges, het is meteen elkaar de tent uit vechten. Nou niet direct het familiezendergevoel waar SBS6 naar op zoek moet zijn.

En het schatzoeken? Ook dat moet nog flink los komen. Thomas Berge (zanger) met een piratendoek om zijn hoofd en een tattoo op zijn schouder, dat was het qua VOC-mystiek voorlopig wel zo'n beetje. Volgende week begint 'het echte zoeken naar de schat', zegt presentator Erik van der Hoff.

Voor wie het duizelt na alle namen van semi-BN'ers, hun bijbehorende ego's en korte lontjes: dat is ongeveer het gevoel dat De Schat Van De Oranje wél meegeeft. Het maakte de eerste aflevering vooral een pleidooi om weer eens normale mensen aan een reality gameshow te laten meedoen.

De Schat Van De Oranje, vrijdag, 20.30 uur, SBS 6