Het gouden team van Studio Spaan heeft een nieuwe stek gevonden op Comedy Central. Waar HiHaHondenlul nog behoorlijk zoekende is naar vorm. Door Paul de Lange.

En de voortekenen waren nog wel zo gunstig. Neem alleen al die nostalgie ademende titel: HiHaHondenlul. Lekkere krachtterm, lang niet gehoord. Ook verder had het er alle schijn van dat liefhebbers van voetbalsatire hun hart ouderwets konden ophalen bij het nieuwe tv-programma van Henk Spaan.

Naast Spaan waren immers ook Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten weer eens van de partij. Het gouden trio van Studio Spaan dus, dat in het kielzog van Kopspijkers het één na beste tv-cabaret van het vorige decennium maakte.

Tel daarbij op de medewerking van Frans van Deursen (dé verrassing bij Koefnoen afgelopen seizoen) en Nico Dijkshoorn. Redenen te over voor voetbalminnende kijkers om wekelijks af te stemmen op Comedy Central.

Marginale

Goed, wellicht een wat marginale zender voor zo'n gerenommeerd team tv-makers. Maar daarvan toonde Spaan zich tegenover Van Vleuten in elk geval bewust:

'Ik weet dat dit Comedy Central is, maar dit is toch echt wel een beetje flauw.' Na een inderdaad al te melig grapje over Cocu, de nieuwe PSV-trainer, en of die wel of niet de Kerst zou halen: 'Jij bent nu al bezig met de toekomst?' 'De Toekomst? De Toekomst is Ajax, Henk. PSV is de Herdgang.'

Een flauwe glimlach, meer dan dat scoren de actuele grappen vooralsnog niet. Andere items maken de bedoeling van de makers duidelijker: de krankzinnig geworden wereld om het voetbal heen op de hak nemen. Het oeverloze geanalyseer, de stompzinnige quizvragen.

Herhaling

Dan kan een zonnebankbruine quizmaster (Van Muiswinkel) die vier keer zegt 'Ik ben Phil te Bruin' prima satire zijn. Maar het is ook een herhaling van een grap die de eerste keer nog lollig is. Wat eigenlijk geldt voor de hele De Grote Johan Cruijff Quiz Waarbij Het Antwoord Op Elke Vraag Johan Cruijff Is.

Aan imitaties van voetballers of trainers doet het team dit keer niet. Tekenend is dat het onderdeel dat daar nog het dichtst bij in de buurt komt ook meteen het raakst is: Type van Halst, een analist die op zijn Jan van Halsts voetbalanalytici analyseert.

Toch wordt het voor Spaan-liefhebbers nog eventjes ouderwets. Bij het item van Janneke van der Horst (insteek: eindelijk een vrouw die platform krijgt in een voetbalprogramma en dan stelt ze niet één vraag over voetbal) loopt de presentator rood aan.

Het doet denken aan Spaans woedeaanvallen uit zijn Pisa-tijd. Alsof Harry Vermeegen hem als vanouds voor de voeten loopt. Maar dat zal ongetwijfeld niet het nostalgische gevoel zijn dat
HiHaHondenlul bij de kijker wil losmaken.

HiHahondenlul, Comedy Central, vrijdag 22.30 uur