Hoezeer het fenomeen postorderbruiden ook met zijn tijd mee gaat: ontluisterend blijft het. Zo ook in Exotische LiefdeDoor Paul de Lange.

Laat één ding duidelijk zijn: met sekstoerisme heeft hij niets. De 54-jarige Peter vond via internet gewoon een leuke Filipijnse vrouw van ruim twintig jaar jonger. Ze is wel “iemand waarvan je makkelijk misbruik kan maken”, geeft hij ongevraagd toe. Arm maakt nu eenmaal afhankelijk.

De Limburger omschrijft wat er na een paar chatsessies gebeurde: “Dan ontstaat er toch een gevoel van ja...eh...liefde.” Dus vloog hij naar haar toe, bracht een paar dagen met haar in een hotel door, maakte kennis met haar familie, haalde haar hierheen en maakte haar zwanger. Welkom Gerritje.

Wie dacht dat tv-programma's alle niches wel hadden verkend als het om grensoverschrijdende liefdes gaat, zal opkijken van Exotische Liefde. Een SBS-realityprogramma over Nederlandse mannen die hun bruid uit het buitenland halen. In de categorie Oh God, Die Bestaan Natuurlijk Ook Nog.

Internet

Ging zoiets voorheen via catalogusmappen, tegenwoordig gaat dat uiteraard via internet. En komen de vrouwen niet langer voornamelijk uit Polen of Rusland, maar van De Filipijnen. Drie van de vier geportretteerde mannen hebben althans contact met een Filipijnse. Liefdevoller wordt het er niet op.

Kon het verhaal van Peter met een hoop welwillendheid wellicht nog op een sprankje empathie van de kijker rekenen, bij de 55-jarige Wim wordt dat lastig. Zijn vorige vrouw haalde hij uit Roemenië. Nu is het de beurt aan een 28-jarige Filipijnse. Haar naam heeft hij al op de deur van zijn slaapkamer geschreven.

Trots toont hij een schimmig fotootje. Even later zoekt hij samen met zijn dochter een sexy setje voor haar uit. Of er wel iets van de prijs af kan, want het moet ook weer niet te duur worden allemaal. Om maar eens een paar dingen te noemen die de wens voeden dat Wim zelf flink genaaid wordt als hij de volgende aflevering op de Filipijnen vertoeft.

Anti-held

Maar de aandoenlijkste anti-held van het stel is Jelle. Een 20-jarige jongen die werkt en woont op een binnenvaartschip (“het water zit in mijn bloed”). Met Nederlandse meisjes werd het allemaal niks, dus viel zijn oog op een site waarop Christina zich presenteerde.

Terwijl Jelle het dek zwabbert, lakt zij aan boord haar nagels. Giechelend licht ze haar voorkeur voor Westerse jongens toe: "Asian guys have small dick." En zo hebben alle deelnemers hun eigen beweegredenen om aan dit transnationale circus mee te doen.

Het fenomeen bestaat, en zal ook wel blijven bestaan. Maar moet alles wat bestaat dan ook maar in een realityserie worden gegoten? Een eenmalige documentaire had prima volstaan. Bij RTL hebben ze daar tenminste een woord voor: shockdocs.

Exotische Liefde, SBS, woensdag 21.30 uur