De Wereld Van Beau verhuist van prime time naar, zo´n beetje, middernacht. Waarmee de wereld van Beau moet zijn ingestort. Door Paul de Lange.

Veel dieper kan je als tv-presentator niet gaan. Vorige week liet hij zich nog snoeihard afranselen en als een zak aardappelen neersmijten door een stel worstelaars. De aflevering ervoor hielden ratten en slangen hem dagenlang uit de slaap. En anders de honger en dorst wel.

Welke zelfverkozen ontberingen heeft Beau van Erven Dorens eigenlijk niet ondergaan, de laatste tijd? Of het nou om American wrestling ging, of om survival op een onbewoond eiland: voor bijna elke uitzending van nog geen uur lengte was hij wekenlang in touw.

Alles Voor De Kijkcijfers, heette ooit zijn eerste tv-programma. Maar juist nu hij voor De Wereld Van Beau letterlijk alles lijkt te willen geven, kelderen die kijkcijfers. Afgelopen maandag waren er nog maar een kwart miljoen over. Terwijl die uitzending toch zeker het nodige drama in zich had.

Actie

Als dramatisch hoogte- danwel dieptepunt dook Beau volkomen onnodig in een container met dozen, brak bijna zijn neus, wist dat het een ongelofelijk stomme actie was, zei vervolgens ook dat het een ongelofelijk stomme actie was - en zond dat gewoon uit. Zo is Beau.

Dingen die hij meemaakt zijn 'fantastisch' of 'verschrikkelijk'. Fantastisch is meestal wat anderen doen, verschrikkelijk wat hij er zelf van bakt. Aan zelfspot ontbreekt het niet, aan lef en doorzettingsvermogen evenmin. Of noem nog maar wat andere dingen die tv-kijkers doorgaans waarderen.

Bezieling in een programma leggen, jezelf kwetsbaar opstellen (zo'n beetje elk plan door je kinderen laten afkraken: veel kwetsbaarder gaat tv niet worden). En toch, we kijken niet. Voorheen wel naar een Boulevard-Beau, maar momenteel niet naar een survival-Beau of een worstel-Beau.

Symbool

Professioneel worstelaar Emil stond hem die laatste uitzending bij. En legde hun rol als slechteriken tijdens het worstelspektakel uit: 'Zonder villain is er geen superheld. Zonder Joker geen Batman.' Simplistisch gesteld stond het symbool voor Beaus eigen rol.

Voor elke eloquente, bevlogen presentator met succes - een Matthijs van Nieuwkerk - is er blijkbaar een eloquente, bevlogen presentator nodig in het loser-kamp. En de verliezers zitten momenteel bij SBS. Naar iemand die krampachtig tot het kamp der winnaars wil behoren is het niet prettig kijken.

Beau van Erven Dorens is de meest naturelle en talentvolle tv-presentator van zijn generatie. Maar die ene trein naar daverend succes moet nog altijd voorbijkomen, dat ene tv-programma dat hem als een fluwelen handschoen past. Ooit.

Ook De Wereld van Beau is dat definitief niet. Volgende week maakt het op prime time plaats voor een aangekochte Amerikaanse B-film. Beaus wereld zal pas 's nachts aflopen, ingeklemd tussen kanalen waarop dames eenzame mannen tot bellen verleiden.

Veel dieper kun je als tv-presentator niet zinken.

De Wereld Van Beau, maandag, 20.30 uur, SBS6
Vanaf volgende week: donderdag, 23.20 uur, SBS6