Tv-drama moet tegenwoordig vooral kijkers naar de regio lokken. Als schouwspel levert dat wisselend succes op. Door Paul de Lange.

Wendy van Dijk die met getrokken pistool een Friese woudboerderij binnenvalt. Thijs Römer die met een politiebootje over open water scheert. Waarna de kijker op de bank zegt: 'Schat, laten we binnenkort eens een weekendje naar Friesland gaan.' Zou het nou echt zou zo werken?

Het lijkt stug. Toch denken mensen die zichzelf 'citymarketeer' noemen van wel. Successerie Flikken Maastricht is het grote voorbeeld. Sinds Angela Schijf en Victor Reinier daar rondrennen om moorden op te lossen (en niemand zo lekker fel 'po-li-tie!' blijkt te kunnen roepen als Schijf), schijnen er drommen toeristen extra op de stad af te komen.

Dat willen ze in Friesland ook wel. In ruil voor een pot geld heeft de provincie inspraak in de scripts van de nieuwe RTL-serie Moordvrouw. De eerste drie afleveringen gaf dat vooral een heerlijk geforceerd PR-beeld van Friesland: criminele verhaallijnen die koste wat het kost langs toeristische trekpleisters moeten.

Sneekweek

Zo is de Sneekweek reuzegezellig - zelfs wanneer het regent of terroristen met een aanslag dreigen. (Friese terroristen leggen trouwens het liefst contact met de politie door plaatjes aan te vragen op Omroep Fryslân). En vergeet niet dat ook Vlieland bij de provincie hoort. Afgelopen vrijdag maakte Moordvrouw een uitje naar het Waddeneiland.

Wacht eens even: Vlieland, speelde zich daar ook niet die nieuwe tv-serie van Omroep Max af? Inderdaad. Alleen doet Dokter Deen het zonder PR-geld van de provincie. En dat verschil je merk je meteen. De eerste aflevering van de Max-serie bood prachtige plaatjes van het Vlielandse strand, daar niet van.

Maar wie ziek wordt of een ongeluk krijgt, blijkt volledig overgeleverd aan een stel goedwillende amateurs. Zoals een helikopterpiloot met vliegangst. Of een gewillige eilandbewoner met toevallig dezelfde bloedgroep. Dokter Deens debuut was allesbehalve reclame om op Vlieland te komen overnachten.

Wapen

Terwijl Flikken Maastricht juist een nieuw wapen stal haalde om toeristen naar de zuidelijke regio te lokken: de boze buitenwereld. Ter inluiding van het nieuwe seizoen stak het detectiveduo vorige week eenmalig de rivieren over richting Randstad. Met vervreemdend effect.

Er was een hoofdofficier die onderdeel bleek uit te maken van het criminele circuit. En een minister die vervolgens diezelfde hoofdofficier op mysterieuze wijze liet omkomen. Terwijl Wolfs bijna zijn vinger verloor tijdens een undercoveractie. Wat een Randstedelijke narigheid allemaal.

Laatste woorden van de minister aan Eva en Wolfs: 'Gaat u nou maar rustig terug naar Maastricht.' Dat deden ze. Gelukkig maar. Zo konden we afgelopen vrijdag gewoon weer genieten van een gezellige regiomoord. Twee zelfs, met die op Vlieland meegerekend.

Fliken Maastricht, TROS, Ned 1, vrijdag 20.30 uur.
 

Dokter Deen, Omroep Max, maandag 21.30 uur
 

Moordvrouw, RTL4, 22.30 uur