Een 'onderzoeksprogramma', noemt Omroep Max het gretig. In de praktijk zou Krasse Knarren zich beter kunnen ontwikkelen tot een soort retro Big Brother. Door Paul de Lange.

Een groepje bejaarde BN'ers bivakkeert een week lang in een villa. Alles is ingericht in jaren-zeventig-stijl. Overkoepelend idee: wanneer je terug gaat naar de tijd dat je een drukke carrière en een rijk sociaal leven had, zou je je dan weer jonger en vitaler kunnen gaan voelen?

Onderzoek aan de universiteit van Harvard wijst uit dat zoiets echt kan werken, vertelt presentatrice Martine Bijl. Beetje vreemd dat het onderzoek dertig jaar oud is en de aanpak sindsdien niet echt usance is geworden, maar vooruit.

Ex-burgemeester Ed van Thijn doet graag mee, hoewel hij over het experiment zelf 'sceptisch' is. Daar valt in te komen. Hoezo zou bruingeel bloemetjesbehang hem helpen om straks kwieker de deur uit te wandelen? Aan het jaren-zeventig-gehalte van de inrichting zal het in elk geval niet liggen.

Zitkuil

Alleen de zitkuil ontbreekt. Misschien vanuit de gedachte dat de ouden van dagen daar slechts met de nodige moeite weer uit zouden klimmen. Een koffer de trap op sjouwen wordt voormalig actrice Mimi Kok bijvoorbeeld al te veel. Ze laat het graag over aan John - Koos Dobbelsteen - Leddy.

Henk van der Horst, ex-Farce Majeure, heeft andere problemen: hij kampt met ochtenddepressies. 'Echt wel even iets anders dan een ochtenddipje', benadrukt Bijl. Volgens haar kijkt Van der Horst alsof hij de akelig opgewekte Marie-Cécile Moerdijk 'het liefst de keuken uit zou gooien.'

Gelukkig, het heeft even geduurd, maar de eerste irritaties zijn daar. Ook tussen Leddy en Kok botert het aan de dinertafel beduidend minder. Dat brengt meer leven in de brouwerij dan het gezapige half uur daarvoor. Haast jammer dat de deelnemers elkaar niet à la Big Brother kunnen nomineren.

Toekomst

Krasse Knarren lijkt vooral in die richting toekomst te hebben, als een soort retro Big Brother waar vitale oudjes elkaar de tent uit vechten. Met een beetje fantasie is de dagboekkamer al aanwezig. In een aparte ruimte verschuilen zich nu twee onderzoekers die alles monitoren.

O ja, dat onderzoek, hoe staat het daarmee? Gek genoeg gaan de twee tachtigers van het gezelschap, Leddy en Moerdijk, het fluitendst door het leven. Zeventigers Kok en Van der Horst behoeven eerder hulp. Maar vooral Kok leeft nu al op van alle aandacht.

In veertig jaar heeft ze niet zo'n gezellig samenzijn meegemaakt. Aan haar wilde leven van destijds zegt ze nul vrienden te hebben overgehouden. Ai, die komt aan. Vreemd idee dat iemand die vroeger bij miljoenen de huiskamer binnenkwam nu zo eenzaam thuis zit.

Het levert wel meteen een nieuwe hypothese op: geef uit beeld verdwenen BN'ers-op-leeftijd hun plek in de spotlights voor even terug en ze leven vanzelf weer op. Daar hoef je echt geen bloemetjesbehang voor op de muur te plakken.

Krasse Knarren, Omroep Max, dinsdag 20.30, Ned 1