Eindelijk zijn alle Kerstspecials en terugblikken voorbij. En is het weer tijd voor tv om naar uit te kijken. Door Paul de Lange

Geen lozere tv-week dan de laatste week van het jaar. Trek alle Kerstspecials, Oudejaarsconferences en terugblikken van het tv-aanbod af en je houdt hoegenaamd niets over.

Maar na zo'n week gloort er gelukkig altijd weer een nieuw jaar, vol visuele verwachting en verse titels.

Vijf nieuwe of vernieuwde programma's die het tv-jaar 2012 vanaf vandaag een beter (toch?) aanzien zullen geven.

The Voice Of Holland junior (RTL)

Sinds de Mini-Playbackshow zijn ze meestal niet om aan te zien: kinderversies van volwassen programma's. Maar dit keer heus geen kritiekloos gedweep met kleine hummeltjes.

Bij 'The Voice' worden ook de kleintjes immers puur op hun stem beoordeeld. En aangezien alles rondom het programma vooralsnog in goud verandert, deze spin off vast ook.

Who's In, Who's Out (BNN)

Nog meer jeugddromen die dankzij tv kunnen uitkomen. In Who's In, Who's Out maakt elke week een andere jongere kans op een rol in een dramaserie over een dans- en muziekschool. Dat klinkt als Fame - en dat is ook precies het gevoel waar de makers op inzetten.

Dus waarom zou dat eerder een soort Starmaker (de makkelijk gemaakte en snel vergeten, inhoudsloze tegenhanger van het Fame-gevoel) worden? Omdat de tv-geschiedenis toevallig meer Starmakers dan Fames kent?

Rambam (VARA)

De bruine trui waarmee Harry Mens te kakken werd gezet was vorig jaar hét lichtpuntje van een week vol experimenten in TV Lab. Rambam krijgt van de VARA daarom een vervolg in de vorm van een 10-delige serie.

En daarmee - hoewel het andere item van de pilot weinig veelbelovend oogde, het Belgische voorbeeld Basta! na zes briljante grappen een vervolg niet zag zitten, en andere doorstarts uit TV Lab tot nu toe weinig succesvol bleken - het voordeel van de twijfel.

Reallifesoap Ali B. (TROS)

Sinds Jan Smit de buik vol bleek te hebben van zijn eigen versie, leek het er even op dat we ervan verlost waren: reallife soaps rond TROS-artiesten. Voor Ali B. maakt de omroep graag een uitzondering.

De TROS volgt hem in aanloop naar een concert rondom een ander programma, Ali B. Op Volle Toeren. Hoezo een succes uitmelken? Wie weet wint de rapper, in navolging van Gewoon Jan Smit en De Bauers, er dit keer wél de Televizierring mee.

Beatrix, Oranje Onder Vuur (VPRO)

Als Daan Schuurmans een overtuigende Bernhard kan neerzetten, heeft Willeke van Ammelrooy ongetwijfeld een fantastische Beatrix in huis. Beatrix, Oranje Onder Vuur komt van de makers van Bernhard, Schavuit Van Oranje.

Alleen al daarom kon deze nieuwe vierdelige VPRO-serie weleens, echt, dé dramaserie van 2012 worden. En wees gewaarschuwd: het begint vanavond al.

Een gloednieuw tv-jaar gewenst!