Zelfs voor de verwende Google Earth generatie bood Nederland Van Boven een nieuwe blik. Hoewel de beelden meer boeiden dan het verhaal dat ze vertelden. Door Paul de Lange.

Aan zelfvertrouwen geen gebrek. Televisie die een 'nieuw, spectaculair perspectief' biedt, zo beloofden de makers vooraf. Dat klinkt best pretentieus voor een medium dat al zestig jaar blikken biedt. Maar daarom niet minder welkom.

Helikopters, vliegtuigen en luchtballonnen werden ingezet om Nederland Van Boven te laten zien. Een beetje op zijn Bert Haanstra's: vol verwondering naar onszelf kijken - maar dan van bovenaf. Met beelden keurig opgeknipt in thema's als vrije tijd en wilde natuur.

Jammer dat de keuze voor het eerste thema (Nederland als 24-uurs-maatschappij) als opening wat ongelukkig uitpakte. Want het perspectief mocht dan inderdaad bij tijd en wijle spectaculair zijn, het verhaaltje was lange tijd wel erg invulbaar. Dat scheen te komen door onze voorspelbare patronen.

Massaal

Tussen zeven en acht staan we op, zetten we massaal ons mobieltje aan en stappen we onder de douche. Dan volgt de file naar school of werk, laat in de middag de file terug en 's avonds kijken we met zijn allen tv. Tsja, what else is new?

Dat na Boer Zoekt Vrouw of in de rust van een voetbalwedstrijd ons waternet bijna een infarct krijgt omdat we massaal de wc doorspoelen? Ook niet echt. De mogelijkheden van de animaties die al die zaken aantoonden waren evident, wát ze aantoonden boeide weinig.

De makers bleken vooral geïnteresseerd in degenen die die ogenschijnlijke chaos in goede banen leiden. Daarvoor moesten we dan wel afdalen naar de grond.

Carla

Bijvoorbeeld om kennis te maken met Carla, de stem van treinstation Utrecht. Heerlijk om zo'n typische NS-stem eens 'kut-NS' te horen zeggen. Al was het dan in de context dat ze de frustratie van reizigers begreep, maar dat het van haar wel wat minder grof mocht

De forens had namelijk niet zoveel te maken met de van-bovenaf-observatie dat het een wonder is dat zo vaak goed gaat. Voor hem is een wisselstoring - hoe logisch soms ook, met die 169 wissels rond Utrecht - gewoon doffe ellende. Net als files, die van bovenaf bekeken minder erg bleken dan wanneer je erin staat.

Indrukwekkender

Des te indrukwekkender waren de luchtbeelden van rustieke weilanden náást die files. Zie daar hoe dat lieve molentje zich dapper staande houdt tegenover die eindeloze rij voorbijstromende auto's. Je zou er haast poëtisch van worden. Dat werden de makers dan ook.

De ochtendnevel lag over de velden 'als een donzen dekbed waaronder we ons graag nog eens zouden omdraaien'. In de preview van morgen aandacht voor de Deltawerken 'die als een hongerige muil al die spullen binnenslokken en weer uitspugen.'

Kom maar met die beelden, jongens.

Nederland Van Boven, VPRO, Ned 1, dinsdag 22.20 uur.